Nieuws

Fusie HLB Witlox Van den Boomen en Koenen en Co met hulp van private investeerder

HLB Witlox Van den Boomen en Koenen en Co hebben overeenstemming bereikt over een fusie. Private equity-partner Avedon Capital Partners moet die helpen realiseren.

Door het samengaan van beide kantoren ontstaat één van de grootste advies- en accountantsorganisaties in Zuid-Nederland, met een netwerk van kantoren in Noord-Brabant en Limburg, zo’n negenhonderd medewerkers en een gezamenlijke omzet van circa honderd miljoen euro.

Volgens de fusiepartners biedt de schaalvergroting een beter antwoord op uitdagingen in de markt zoals compliance, kwaliteit en krapte op de personeelsmarkt, om “daarmee de continuïteit op lange termijn te waarborgen”.

Het bestuur van de nieuwe organisatie bestaat straks uit Stephan Seijkens (ceo) en Rob Becx (cfo), voormalig bestuurders van HLB Witlox Van den Boomen, en Nico van Knippenberg (coo), voormalig bestuurder van Koenen en Co.

Private equity

Beide organisaties hebben naar eigen zeggen in Avedon Capital Partners “een partij gevonden die de fusie en de verdere strategische executie mogelijk maakt”. Daarmee betreedt een nieuwe private investeerder de Nederlandse accountantsmarkt, nadat De Jong & Laan als eerste in zee ging met Waterland.

In een interview op vaksite AccountancyVanmorgen geven de bestuurders van de fusiepartners aan dat de investeringsbehoefte vanuit de kantoren “enorm” is. Beide kantoren hadden al eens private equity-partijen op de stoep, maar hielden die aanvankelijk nog af. “Het is niet zo dat we om te kunnen fuseren per se een investeerder nodig hadden”, stelt Seijkens tegenover de vaksite.

De twee fusiepartners zijn volgens hem beide financieel gezond en hadden ook op eigen kracht kunnen samengaan. “Maar wij denken dat de markt enorm gaat versnellen. Er zijn grote investeringen nodig in personeel, uitbouw van de dienstverlening, en vooral in ICT. Daarnaast speelt ook bij ons een discussie over het partnermodel, dat gemoderniseerd moet worden. Om snel vooruit te komen, heb je extern kapitaal nodig.”

De fusiepartners zeggen niets over het bedrag dat Avedon inbrengt. Er zijn afspraken gemaakt over de uiteindelijke exit van de private investeerder, maar niet over het exacte moment. “Er zijn allerlei scenario’s mogelijk, van een verlenging van de participatie tot het terugkopen van de aandelen”, stelt Van Knippenberg tegenover AccountancyVanmorgen.

Rvc

De nieuwe combinatie stelt een raad van commissarissen in van vier personen, waarbij Avedon één zetel krijgt. De definitieve fusie wacht nog op akkoord van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en zal naar verwachting in juli kunnen worden beklonken.

Alleen de kantoren in Maastricht en Valkenburg worden op termijn samengevoegd, in andere plaatsen zijn kantoren “complementair aan elkaar”. De nieuwe naam van de fusieorganisatie wordt nog bekendgemaakt.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.