Nieuws

Producenten industrie minder negatief in januari

De producenten in de industrie waren in januari minder negatief dan een maand eerder. Dat komt doordat ondernemers minder negatief waren over de orderportefeuille en over de voorraden gereed product. Daarnaast waren fabrikanten positiever over de verwachte productie in de komende drie maanden.

De index die het vertrouwen meet ging van min 5,7 in december naar min 4,4 in januari, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het producentenvertrouwen lag in januari onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar van min 1,3. Het vertrouwen bereikte in oktober 2021 de hoogste waarde (10,4). In april 2020 werd de laagste waarde (min 31,5) genoteerd.

Wijzigingen

Het CBS merkt daarbij op recent een aantal wijzigingen te hebben doorgevoerd in het producentenvertrouwen. Dit zorgt voor een daling van de volledige reeks. Daarnaast zijn de cijfers vanaf januari 2012 opnieuw berekend volgens een andere weegmethode. Ook is de methode van seizoencorrectie verbeterd.

Elektrotechnische en machine-industrie

Het vertrouwen van producenten in de elektrotechnische en machine-industrie verbeterde het meest in januari. De fabrikanten in deze branche waren vooral positiever over de orderportefeuille en de verwachte productie. Zij waren ook het meest positief van de belangrijkste branches in de industrie.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.