Opinie

Bent u al RAA?

Op 8 maart 2007 wees ik op de uitspraak van Brenda Westra, in een ingezonden brief in het Financieel Dagblad over een nieuw op te richten 'NAF', een soort alternatieve beroepsvereniging. Die uitspraak was toen al geruime tijd daarvoor gedaan, en daarna was het stil geworden.

Op 14 december 2007 kon ik constateren dat het NIVRA de aanval van de Wakkere Accountant had doorstaan, ook al had de Wakkere Accountant er alles aan gedaan. Het gerucht ging dat een call centre was ingezet om stemmen te ronselen, maar zonder resultaat. Opnieuw stelde ik de vraag of dat 'NAF' nog eens wat ging worden.

Inmiddels horen we van Brenda Westra op dit vlak niets meer, en is de naam 'NAF' schijnbaar volledig van het toneel verdwenen, maar het initiatief is wel opgepakt. De Wakkere Accountant heeft een kind gebaard, en de trotse ouders noemen het NOvRA.

Uit de berichtgeving van Accountancy Nieuws kreeg ik de indruk dat, ik citeer letterlijk, "Het lidmaatschap van de nieuwe vereniging staat open voor wat de NOvRA noemt ‘personen afgestudeerd bij Nivra of NOvAA' en personen die een academische opleiding in accountancy hebben gevolgd."

Navraag bij de NOvRA leerde me dat dat niet geheel juist is. In het Ordereglement, artikel 7 lid 3, valt te lezen dat ik, als lid van ISACA en van ACAP RM, óók lid kan worden. Daar ga ik eens rustig over nadenken.

Veel boeiender is natuurlijk de vraag: weet NOvRA in de markt een positie te bereiken die maakt dat mensen daadwerkelijk bereid zijn hun RA- of AA-titel op te geven, in ruil voor een RAA- of AAA-titel? Dubbele titels voegen niets toe, daar heb je als NOvRA-lid niks aan, dus NOvRA zal echt een alternatief moeten kunnen bieden om bestaansrecht te hebben.

Het is in dat licht boeiend om te zien wat de bestuursleden doen. Eerder genoemd artikel in Accountancy Nieuws meldt dat het bestuur van het NOvRA wordt gevormd door:

C.B.A. Spil RA
A. Boer RA
J.D. Lemoine RA
F. Bavius AA

Volgens de openbare registers is F. Bavius op dit moment AA, met certificerende bevoegdheid en lid NOvRA. A. Boer kom ik in het NIVRA-register niet tegen, maar gek genoeg ook niet in het NOvRA-register. C.B.A. Spil en J.D. Lemoine zijn zowel RA als lid NOvRA. Ik begreep echter 'uit de wandelgangen' dat C.B.A. Spil zich inmiddels heeft uitgeschreven bij het NIVRA.

Waar ik nou zo razend benieuwd naar ben:

  1. Waarom gebruikt Accountancy Nieuws voor de NOvRA-bestuurders wel hun RA- en AA-titel, maar niet hun RAA- of AAA-titel?
  2. Hebben de bestuursleden van NOvRA zich nu uitgeschreven bij NIVRA en NOvAA of niet?
  3. Wat is er met A. Boer aan de hand?

Hebben de bestuursleden van NOvRA zich laten uitschrijven, dan valt daar groot respect voor op te brengen, want het is toch een sprong in het diepe waarvan niemand weet hoe het gaat aflopen.

Voor het accountantsberoep is het, wat er verder ook van te zeggen valt, wat mij betreft een grote vooruitgang dat het interne geruzie voorbij is, en alle partijen hun lot nu in handen van de markt en de wetgever hebben gelegd.

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties 0 0 Spelregels debat

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.