Opinie

Niet productieve uren

Het zijn improductieve dagen! Aangezien ik leef van de uren die ik verkoop, alle reden om me zorgen te maken. Ik boek alleen productieve uren, en mijn urenstaat ziet er angstig leeg uit. En de komende dagen wordt het er niet beter op. Moet ik u melden dat de kredietcrisis de nog zo prille zelfstandigheid van Van Kempen geveld heeft?

Nee hoor. Ik zal niet ontkennen: de crisisberichten maken me soms best nerveus. Je weet toch niet wat er komen gaat, maar mijn improductiviteit heeft andere oorzaken. Ik noem even: 

Vorige week maandag (20 april 2009) een debat bij het NIVRA over 'andere tijden'. Altijd leuk als je aan zoiets mag bijdragen, maar vooral erg boeiend om mensen als de altijd glasheldere Steven Maijoor, de genuanceerde Jan Helderman, of de wat pesterige Marcel Pheijffer te horen spreken. Hoogtepunten waren voor mij echter de éminence grise Jules Muis, en de serieuze, niet zwijgende (!) aanwezigheid van PricewaterhouseCoopers en Ernst & Young. Ik hoop dat de heren me vergeven dat ik van hen alleen Pieter Jongstra bij naam kende. En niet te vergeten: Brenda Westra. Ik heb haar gemist in het publieke debat van de afgelopen tijd, dus ik was blij dat ze er weer is! 

Dinsdag bezocht ik een onderneming waar een vriend van me werkt. Deze onderneming bouwt systemen voor allerlei klanten die héél weinig met accountancy te maken hebben. Maar toen ik eens wat van het werk van die vriend zag, dacht ik wel: DAT zouden accountants ook moeten hebben! 

We gaan binnenkort verder praten over technische haalbaarheid, en daarna eens zien of er commerciële mogelijkheden zijn. Als ik gelijk heb, hebben we het ei van Columbus in handen voor accountants met een Wta-vergunning, maar we zullen zien. Sommige geniale ideeën zijn in de praktijk immers toch niet zo geniaal. 

Woensdag mocht ik zelf een verhaal houden bij een seminar van Certa Legal. Wat mij betreft een bijzonder leuke bijeenkomst, met een gevarieerd publiek dat van zich liet horen. Inhoudelijk naar mijn idee nuttige presentaties, door een advocaat van Certa Legal, door een senior jurist van de AFM en door mezelf. 

Maar zeker zo leuk: een hele reeks oud-collega's van de AFM. We zijn allemaal wat anders gaan doen, maar allemaal nog actief op het gebied van (Wta) compliance. Leuk om weer eens bij te praten. En boeiend om te zien waar je elkaar nog kan vinden om samen nieuwe dingen te doen. 

Deze week komt er dan nog een fysieke bijeenkomst van 'Wildschut' aan. We gaan weer eens met elkaar bomen over de dingen die ons bezig houden. Welke onderwerpen zien wij in ieders werkgebied als belangrijk, waar komen de veranderingen, de kansen, en waar moeten we flink kabaal maken? Ons zelf kennende hebben we aan het eind van de middag lekker gegeten, veel gelachen, en minstens alle wereldproblemen opgelost. 

Misschien vraagt u zich al lezende af: jongen, moet jij niet eens gewoon gaan werken? Centen verdienen? En trouwens, waarom val je ons lastig met deze dingen? Hier kopen we toch geen brood voor? GA WERKEN! 

Ik kan het niet ontkennen. Deze dagen gaan niet als mijn meest declarabele dagen de geschiedenis in. Maar ik geloof wel dat ze productief zijn. Ik heb weer een reeks aan ideeën opgedaan, antwoorden gevonden voor kwesties die bij mijn klanten spelen, en contacten opgedaan of aangehaald, waar nog wel eens iets nuttigs uit komt. 

Daarom een wat moralistisch slot aan deze improductieve blog: beste lezer, vergeet u, ondanks crisis en werkdruk, niet zo nu en dan lekker naar buiten te staren, u te verliezen in een discussie, een hapje te eten met mensen die u al een tijd niet gesproken hebt?

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties 0 0 Spelregels debat

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.