Opinie

U bent gewaarschuwd!

En voor alle helderheid, niet door mij, maar door de voorzitter van het NIVRA. In zijn column haalt Ruud Dekkers fors uit naar de mkb-sector onder de openbaar accountants. De kwaliteit is vrij bedroevend, is sinds 2010 opmerkelijk fors achteruit gehold, en dat kan niet, dat mag niet, en als u niet oppast raakt u uw titel, vergunning of wat dan ook kwijt.

Goed, u bent nu dus gewaarschuwd, dat is mooi. 

Ik wil daar graag een paar waarschuwingen en een vraag aan toevoegen, maar dan aan de beroepsorganisatie. 

Eerst de vraag: We weten nu dus hoe de AA-kantoren ten opzichte van de RA-kantoren presteren. De RA-kantoren scoren blijkbaar stelselmatig slechter dan de AA-kantoren. Wat we van Ruud Dekkers niet horen is hoe de SRA-kantoren zich verhouden tot de niet-SRA-kantoren, en hoe de vergunninghouders zich verhouden tot de niet-vergunninghouders. Beste beroepsorganisatie: wanneer krijgen we hierover een heldere analyse met een poging tot verklaring? 

Dan de waarschuwingen: 

  • Constateren dat de percentages 'onvoldoende' in pakweg een jaar tijd oplopen van een derde tot de helft (RA-kantoren) en dat kwalificeren als 'niet uit te leggen' is maatschappelijk onaanvaardbaar. Of u dat nu leuk vindt of niet, u zult het wel moeten uitleggen. De beroepsorganisatie die bij deze dramatische cijfers geen uitleg te bieden heeft, scoort zelf een onvoldoende.
  • De constatering dat ‘het dus tijd is voor maatregelen voor kantoren die een onvoldoende scoren' is terecht. Dat niet geconstateerd wordt dat het dus tijd is voor maatregelen die de gehele sector raken lijkt me een ernstig tekort. Een branche waar de helft van de kantoren een onvoldoende scoort heeft geen serie individuele problemen, maar heeft waarschijnlijk een systeemprobleem. Wie anders dan de beroepsorganisatie is dan gehouden daar iets over te vinden, en er iets aan te doen? Juist: de wetgever. NIVRA, wacht de wetgever niet af. Dat pad is met de Wta bewandeld, en opnieuw met de Wtra. Wil je als beroepsorganisatie opnieuw de boodschap geven onmachtig te zijn het eigen huis schoon te houden? Lijkt me niet.
  • Meer van hetzelfde werkt niet. Als het inmiddels roemruchte Plan van Aanpak het antwoord is, is uw waarschuwing geen nieuws. Wie met faalpercentages rond de vijftig procent zit, zal met iets nieuws moeten komen. Wie de faalpercentages ziet stijgen in dit enorme tempo, zal echt met iets opmerkelijk nieuws moeten komen.
  • Het NIVRA heeft zichzelf enige tijd geleden veel ruimere mogelijkheden gegeven om haar leden door tuchtrecht aan te spreken. Op 12 oktober 2010 heb ik het bestuur van het NIVRA lof toegezwaaid hierover. Maar plannen zijn mooi, waar blijven die tuchtzaken nu? Het maatschappelijk verkeer zal niet begrijpen waarom een beroepsorganisatie die alle middelen heeft om de kwaliteit op hoog niveau te brengen en te houden dat simpelweg niet doet, middelen die voor het grijpen liggen ongebruikt laat.

U bent gewaarschuwd. Door accountants. Door toezichthouders. Door critici. Door de wetgever. Door de markt. Door de pers. Door bloggers. Door talloze mensen binnen en buiten het beroep. En nog wel het meeste door mensen die van dit beroep houden. 

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties 0 0 Spelregels debat

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.