Opinie

Het mooiste vak: het accountantsvak

Voor een NBA Young Professional is het vak van accountant het mooiste vak om uit te oefenen. Afgelopen twee weken zijn op Accountant.nl twee columns verschenen over ons mooiste vak, waardoor mogelijk een verkeerd beeld gaat bestaan over ons mooiste vak.

Aangezien de young profs de toekomst van het accountantsvak zijn, reageren wij graag via deze column op deze columns.

De column van Ruud Dekkers schetst het beeld van de accountant als 'snelle jongens'. Knallen tot in de vroege uurtjes voor de klant en opdrachten doen die er toe doen, die maatschappelijk ('lees beursgenoteerd bedrijf') significant aanzien geven. Accountant zijn is gaaf!

De column van Marcel Pheijffer geeft de keerzijde van dit beeld. Hij schetst de accountant als de professional die niet meer klantgericht, maar klantgezwicht is. De accountant die - door de tijdsdruk en de commerciële relatie met de klant - de term professional judgment iets te subjectief invult.

De twee geschetste situaties zijn natuurlijk twee uitersten. Maar wel twee belangrijke uitersten. Het schetst situaties over ons als young profs en als toekomstige partners. Gelukkig zijn de meeste ervaringen van ons als young prof anders.

Zoals gesteld in de inleiding kunnen beide columns aan de startende of de zich nog oriënterende student een verkeerd beeld geven.

Ten eerste zouden studenten afgeschrikt kunnen worden door de geschetste werkpiek en wellicht denken dat dit een permanente werkdruk is.

De beroemde term work-life balans is zeker bij de jongere generaties van groot belang. Niet geld, maar ontwikkelmogelijkheden en vrije tijd of flexibel werken zijn tegenwoordig van doorslaggevend belang bij de carrièrekeuze. Bij beginnende studenten en/of assistenten vragen we wel eens of ze partner bij het kantoor willen worden. Bijna alle studenten/assistenten geven het antwoord ‘nee'. Werkdruk, de gepercipieerde inflexibiliteit van het werk en het up-or-out-systeem, dragen hier ook niet aan bij. Young profs willen best graag hard werken, maar daarnaast moet wel voldoende tijd overblijven voor andere zaken, zoals studeren, familie en sociale leven.

Ten tweede zouden de studenten afgeschrikt kunnen worden door het door Marcel geschetste beeld van 'uitholling' van het beroep. Als studenten bij voorbaat al een beeld krijgen dat alles wat ze leren, er uiteindelijk toch niet toe doet, waarom zouden ze dan nog beginnen?

Hoewel beide columns een kern van waarheid bevatten, zijn de ervaringen van ons als young profs gelukkig genuanceerder en positiever. En gelukkig bevatten beide columns ook die kenmerken die ons beroep het mooiste beroep maken.

Ten eerste noemt Ruud Dekkers de factor teamwork. De situatieschets van met zijn allen iets bereiken en tijdig afkrijgen is zeker waar. En in de praktijk genieten we hiervan, maar met mate. Daarnaast noemt Ruud de afwisseling binnen het vak, de uitdagingen, het contact met veel verschillende mensen en de doorgroeimogelijkheden. Allemaal factoren die ons beroep zo uitdagend maken.

En ook het beeld wat Marcel Pheijffer ons schetst, geeft ons een aantal belangrijke kenmerken die ons vak zo mooi maken. De continue spanning tussen commercie, tijd en kosten enerzijds en kwaliteit anderzijds. Deze spanning vraagt ons continu om op ons qui vive te zijn, innovatief te zijn, op zoek naar efficiënte oplossingen.

Op het jaarevent van de NBA Young Profs op 10 september 2011 komen deze onderwerpen ook aan de orde. Professioneel kritische houding, professional judgement en je rug recht houden zijn de belangrijkste onderwerpen voor het jaarevent. We zijn benieuwd hoe de young profs daar allemaal over denken.

Nee, accountant zijn, is alles behalve een saai beroep! Het is het mooiste beroep.

NBA Young Profs
Michelle Calkhoven
Joko Tenthof van Noorden

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.