Opinie

Bloedtransfusie en consolidatieslag

De consolidatieslag in de accountancy duurt voort. Grant Thornton heeft ESJ overgenomen, Accon AVM heeft ZR overgenomen en mijn eigen werkgever gaat na de fusie sinds 1 januari 2012 verder onder de naam Flynth. Maar niet alleen accountantsorganisaties fuseren, onze eigen beroepsorganisaties kunnen er ook wat van.

Op 29 november 2011 zaten NIVRA en NOvAA alweer een jaar samen in Amsterdam. Niet veel later, op 8 december 2011, gingen de websites van beide organisaties uit de lucht en ging nba.nl live. Hoewel de wettelijke fusie nog moet plaatsvinden, zijn de bureaus samengevoegd en treden zij gezamenlijk onder de naam NBA naar buiten.

De eerste stappen zijn derhalve gezet. Maar dat we er nog niet helemaal zijn, daarover zal iedereen het wel eens zijn. Zowel de NIVRA als de NOvAA hebben nog een eigen bestuur, eigen commissies en adviesorganen. Ook op de website keert de tweedeling soms nog terug, zoals bij de PE-registratie (de RA's registreren online op MijnNBA.nl en de AA's kunnen als hulpmiddel gebruikmaken van een te downloaden registratieformulier) en bij de praktijkopleiding.

De titels RA en AA moeten afzonderlijk naast elkaar blijven bestaan, wat de realiseerbaarheid van een model van een algemene opleiding tot 'basisaccountant' gevolgd door diverse specialisatiefases, niet ten goede zal komen. Voorts is mijn eigen ervaring van afgelopen november dat de diploma-uitreiking vooralsnog geen samengevoegde activiteit is, maar een privéfeestje van de RA's dan wel AA's.

De afdelingen en kringen die de NOvAA kent, zijn wel toegankelijk voor RA's. De agenda voor de vergadering van de afdeling Zuid, met als hoofdonderwerp btw-actualiteiten, van 19 januari 2012 deed mij al wel vermoeden dat de bloedgroep RA's mogelijk in mindere mate vertegenwoordigd zou zijn. Die gedachte werd al snel bevestigd toen ik een bekend gezicht tegenkwam en mij met zoveel woorden werd gevraagd wat ik kwam doen "tussen al die AA's".

Nu zijn er natuurlijk de bekende flauwe grappen waarbij AA wordt uitgelegd als Amateur-Accountant en RA als Rotte Appel, maar deze onschuldige ondeugd daargelaten vraag ik mij oprecht af of de grootste 'uitdaging' waarmee onze fuserende beroepsorganisaties worden geconfronteerd, niet de mindset is van de bij haar aangesloten leden. Wat als de AA's en RA's op basis van (persoonlijke en professionele) eigenschappen in bloedgroep A (de AA) en bloedgroep B (de RA) kunnen worden onderverdeeld?

Een vermenging van verschillende bloedgroepen is zeer riskant. Stel dat de AA en de RA de bloedtransfusie niet overleven. Of zijn er bij beide patiënten bloedafnames gedaan, zijn de resultaten vergeleken en is er geconcludeerd dat de ingreep levensreddend kan zijn?

Hoewel de openingsvraag bij mijn bezoek aan de afdelingsvergadering niet bemoedigend was, gold dat geenszins voor het aansluitende diner. Omringd door onbekende gezichten kwam ik er tijdens het diner achter bij een collega van een andere vestiging en een andere bloedgroep aan tafel te zitten. En wat schetst mijn verbazing, het gesprek tussen de AA en de RA loopt en nodigt zelfs uit tot het bijwonen van de volgende afdelingsvergadering.

Persoonlijk ga ik dan ook uit van het levensreddende karakter van de vermenging van de bloedgroepen. Ik kijk uit naar de formele inwerkingtreding van de Wet op het accountantsberoep en blijf de voortgang en vooral ook voordelen van het samengaan van beide bureaus en beroepsgroepen volgen via nba.nl en deze site. 

Graag nodig ik de beide voorzitters Dirk ter Harmsel en Ruud Dekkers ook uit om ons met regelmaat bij te praten over de (daad)kracht en initiatieven van de samengevoegde beroepsorganisaties. Dan komen wij allen als winnaars uit de consolidatieslag in de accountancy.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Johan Nelemans is extern accountant bij ESJ Audit & Assurance BV. Hij was de eerste voorzitter van de adviesgroep young professionals van het toenmalige NIVRA.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.