Opinie

Onvermoed wespennest

Als blad van een beroepsorganisatie, in een politieke omgeving waar maatschappelijke en commerciële belangen soms botsen, weet je dat sommige onderwerpen gevoelig liggen.

De gemoederen raken verhit, allerlei personen bemoeien zich ongevraagd met het artikel, vanuit het veld klinkt de waarschuwing 'dit ligt heel erg gevoelig', en nerveuze betrokkenen informeren bevoegde autoriteiten en sturen - driftig cc'end - conceptteksten naar steeds meer derden. Achter de schermen klinken verwijten over verborgen agenda's, klachten over 'verkeerde' personen in het artikel en de dienstdoende verslaggever krijgt wildvreemden aan de telefoon die niet zijn geïnterviewd maar wel over de tekst in wording blijken te beschikken.

Op zo'n moment weet je dat het niet lang meer duurt tot iemand verontrust de rode vlag hijst en de redactie waarschuwt dat het "onverstandig is het artikel in deze vorm te plaatsen". Er wordt dan een bovengemiddeld beroep gedaan op onze standvastigheid en rechte rug.

U voelt het al: dit gaat over publicitair beladen conflicten met toezichthouders, omstreden politieke maatregelen rond het accountantsberoep, boekhoudschandalen met accountants in een hoofdrol, kritiek op NBA-beleid en andere 'hete' onderwerpen.

Mis! Dit gaat over ICT. Dat lijkt een technisch en gortdroog onderwerp, waarover vooral gespecialiseerde nerds en andere deskundigen hun bedaarde en moeilijk te doorgronden zegjes doen. Maar in werkelijkheid blijkt het een wespennest met een ondoorgrondelijk loopgravenstelsel, waar het niet eenvoudig is om alle commerciële deelbelangen, prestigekwesties, competentiegeschillen en botsende territoriumaanspraken goed in beeld te krijgen. Zeker aan het front van de digitale vernieuwing - zoals SBR/XBRL - verwordt een argeloze journalist al snel tot een blijkbaar cruciale speelbal in een oververhitte flipperkast met dikke rijen spelers.

Ach, het hoort er bij, dus u hoort ons niet klagen. Maar wel rijst de vraag waarom dat juist bij dit onderwerp zo is. Waarom maken uitgerekend bij ICT-gerelateerde onderwerpen zoveel mensen zich zo vreselijk druk en wekken ze indruk of het aardse bestaan bij een niet geheel naar hun eigen inzicht geschreven artikel meteen op zijn grondvesten zou staan te schudden? Je zou dat veel eerder verwachten bij die andere, 'politieke' onderwerpen. Niet dat daar de emoties en temperaturen nooit hoog oplopen, maar ze zijn dan wel een stuk begrijpelijker en overzichtelijker.

Wellicht is het de mengeling van commerciële belangen en persoonlijke prestigekwesties. En, niet onbelangrijk, van ICT-beleidsdoelstellingen die geen zuchtje tegenwind of (meer) kunnen verdragen. Wie wel eens de krant leest kan niet zijn ontgaan dat heel veel ICT-projecten van enige omvang - zeker in de publieke sfeer - worden gekenmerkt door tegenslag en vertraging, met de bijbehorende financiële tegenvallers en onvermijdelijke publiciteit. Wellicht zorgt de angst om in dat rijtje te belanden voor die overdreven gevoeligheid.

Echt weten en begrijpen doe ik het niet, maar ik wilde dit - vanwege langjarige verbazing - toch even met u delen. Normaal zou ik de lezers natuurlijk graag oproepen tot reactie, maar dit keer twijfel ik, gezien bovenstaande. Voordat je het weet ben je immers kostbare uren kwijt met uitleg, verontschuldiging en diplomatieke massage. 

Deze bijdrage is ook als column geplaatst in het juli/augustusnummer van Accountant.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Tom Nierop was van november 2001 tot juni 2016 hoofdredacteur van Accountant en Accountant.nl.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.