Opinie

NBA moet rechtsbijstandsverzekering verplicht stellen

Wie de tuchtrechtspraak voor accountants pleegt te volgen, moet het grote aantal tuchtzaken tegen twee accountants van het Bureau Financieel Toezicht (BFT) zijn opgevallen.

Zij hadden bij een gerechtsdeurwaarder gedurende geruime tijd een negatieve bewaringspositie (= aan het geld van de klanten gezeten) vastgesteld. Het BFT diende vervolgens een klacht in bij de Kamer voor Gerechtsdeurwaarders, die de gerechtsdeurwaarder uit zijn ambt zette; in beroep werd de uitzetting bekrachtigd door het Gerechtshof.

De ex-deurwaarder spande vervolgens tuchtzaken aan tegen de accountants: vijftien in totaal, gevolgd door beroep bij het CBb. In alle gevallen kreeg hij nul op het rekest (één beroepszaak loopt nog). Niettemin spande hij vervolgens een civiele zaak aan tegen de accountants, omdat hij door hun optreden schade had opgelopen. Op 15 maart deed de rechtbank Oost-Brabant uitspraak en werden alle eisen afgewezen, zo mogelijk nog korter door de bocht dan de tuchtrechter deed.

Tot zover niets bijzonders. Maar de accountants hadden juridische kosten gemaakt, bijna 56 mille, en als tegeneis vroegen zij veroordeling tot betaling van deze kosten: de vordering van klager was immers kansloos. Dat mag voor een leek zo lijken, de rechtbank vond van niet en wees slechts de forfaitaire kostenvergoeding van bijna zeven mille toe. Door het indienen van de tegeneis moesten de accountants ook nog eens bijna twee mille vergoeden.

Dus ook in Nederland is de Scientology-tactiek (de tegenstander financieel kapot procederen) mogelijk. Het BFT vindt het kennelijk niet nodig een rechtsbijstandsverzekering voor zijn personeel te sluiten. Maar als een accountant in de rats moet zitten voor dergelijke gevolgen is dat een bedreiging voor zijn integriteit en professionaliteit. En dat is een zeer ongewenste situatie.

De NBA verplicht accountantsorganisaties reeds een beroepsaansprakelijkheidsverzekering te sluiten en ongetwijfeld zal veelal hierin rechtsbijstand begrepen zijn. Maar er blijven blinde vlekken waar de werkgever een dergelijke verzekering niet afsluit. Daarom is het gewenst dat de NBA in alle gevallen een rechtsbijstandsverzekering verplicht stelt. Of deze collectief verzekert en de premie bij de contributie optelt.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Jan Achten is BDO- en NBA-pensionaris.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.