Tuchtrecht

Paraafje onvoldoende bij voortzetting opdracht

Alleen een paraafje zetten in het werkprogramma is niet voldoende om het oordeel over de voortzetting van de opdracht te documenteren. En bij het concept van de samengestelde jaarrekening mag geen verklaring worden afgegeven.

Accountantskamer

Zaaknummers:
11/1704 Wtra AK
Datum uitspraak:
19 maart 2012
Oordeel:
gegrond
Maatregel:
doorhaling 2 maanden en boete 4.425 euro
Status:
deels vernietigd, CBb 3 april 2014, AWB 12/426
Vindplaats:
ECLI:NL:TACAKN:2012:YH0249, Samenvatting CBb-uitspraak

Lex van Almelo

Belangrijkste feiten

Na een vroege hertoetsing blijft het oordeel van de Raad van Toezicht Beroepsuitoefening AA's op onderdelen negatief. Zo heeft de accountant in 2009 weliswaar 31,5 PE-punten gehaald, maar de achterstand van de twee jaren daarvoor niet ingehaald. Verder heeft de accountant in geen van de dossiers vastgelegd of hij beoordeeld heeft of er mogelijke bedreigingen waren om de opdracht te continueren. Ook opdrachtbevestigingen ontbraken, terwijl aan samenstelverklaringen allerlei gebreken kleven.

De NOvAA dient een klacht in.

Klacht

  • De accountant heeft niet voldaan aan de PE-verplichtingen.
  • Er zijn tekortkomingen in de acceptatie en continuering van opdrachten, in de uitvoering en documentatie van opdrachten en in de rapportering.

Oordeel

De klacht is gegrond.

De Accountantskamer schuift het verweer dat de hertoetsing te vroeg is gekomen terzijde. Normaal gesproken mag je er als accountant op vertrouwen dat de beroepsorganisatie pas een tuchtrechtelijke klacht indient na een hertoetsing die wordt gehouden als de termijn om verbeteringen door te voeren is verstreken.

Dit vertrouwen is echter niet gerechtvaardigd als:

  • de gebreken niet kunnen worden hersteld (zoals een tekort aan PE-punten of niet-geregelde kantoorwaarneming);
  • verwacht mag worden dat de accountant meteen aan de verbeteringen begint en hij niet blijft stilzitten tot het einde van de verbetertermijn;
  • de hertoetsing weliswaar te vroeg is gehouden, maar tot dezelfde uitkomst had geleid wanneer deze op tijd was uitgevoerd.

Wat de PE-punten betreft is de inhaalrace onvoldoende. De accountant heeft in 2009 weliswaar 31,5 PE-punten gehaald, maar komt per saldo nog 88,5 punten tekort.

De maatregelen om de tekortkomingen in de dossiervorming te verhelpen deugen niet. Na de eerste toetsing had de accountant aangekondigd een vragenlijst te zullen hanteren bij het accepteren van een nieuwe klant en het continueren van de opdracht. Ook zou de accountant in een opdrachtbevestiging vastleggen wat de inhoud van de opdracht was, wie deze uitvoeren en hoe het honorarium is opgebouwd.

In (het merendeel van) de dossiers zijn deze verbeteringen niet doorgevoerd. Een ongedateerd paraafje in het werkprogramma - dat overigens in slechts één dossier te vinden was - is onvoldoende. Bij een doorlopende opdracht moet de accountant de continuering aan het einde van het jaar beoordelen, voordat hij de samenstellingsverklaring uitbrengt.

De tekortkomingen in de samenstellingsverklaringen raken de kern van het werk van de accountant. De kwaliteit en zorgvuldigheid voldoen niet. Bij een concept mag geen verklaring worden afgegeven, terwijl de verklaringen bovendien juist moeten zijn.

In het dossier moet in ieder geval de informatie zijn opgenomen die een andere accountant, zonder ervaring met de desbetreffende opdracht, een goede indruk geeft van de uitgevoerde werkzaamheden en de basis van de genomen beslissingen.

Maatregel

Doorhaling voor twee maanden, waarbij de Accountantskamer ervan uitgaat dat de accountant op korte termijn meewerkt aan een verbetertraject.

Voor het tekort aan PE-punten krijgt de accountant een boete van 4.425 euro.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.