Van de Helpdesk

Opdrachtgever externe accountant

Wie is de opdrachtgever van de controlerende accountant?

Categorie: Corporate governance
Onderwerp: Opdrachtgever externe accountant
Regelgeving: Artikel 2:393 lid 2 Burgerlijk Wetboek en Principe V.2 Code Corporate Governance

Vraag

Wie is de opdrachtgever van de controlerende accountant?

Antwoord

De opdracht voor de controle van de jaarrekening wordt verleend door de algemene vergadering van aandeelhouders. Gaat deze daartoe niet over, dan is de raad van commissarissen bevoegd. Wanneer deze ontbreekt of in gebreke blijft, is het bestuur bevoegd om de accountant te benoemen. De wettelijke mogelijkheid dat het bestuur de accountant benoemt zal naar verwachting in 2016 komen te vervallen. Wetgeving hiervoor wordt binnenkort geconsulteerd.

Om de onafhankelijkheid van de accountant te waarborgen moet niet alleen de formele benoeming, maar ook het feitelijke opdrachtgeverschap worden ingevuld door aandeelhouders en raad van commissarissen. Hieronder vallen bijvoorbeeld de bespreking van de controleaanpak en het honorarium en de directe rapportagelijn van accountant naar raad van commissarissen of aandeelhouders.

Aanbevelingen voor de invulling van het opdrachtgeverschap van de accountant staan in het NBA adviesrapport 'De raad van commissarissen als opdrachtgever van de accountant'.

Uit een Europese verordening die op 17 juni van 2016 van toepassing wordt vloeit overigens voort dat bij een organisatie van openbaar belang (beursgenoteerde onderneming, bank of  verzekeraar) de auditcommissie wettelijk verantwoordelijk wordt voor de selectie van de accountant.

Van de Helpdesk

Accountant.nl behandelt in de rubriek Van de Helpdesk vaktechnische vragen. Een deel van de vragen kwam binnen bij de digitale helpdesk van de NBA en is beantwoord door de NBA Helpdesk zelf. Andere vragen zijn aangeleverd en beantwoord door Auxilium, in samenspraak met de NBA Helpdesk.

 

Heeft u een vraag op vaktechnisch gebied? Meld deze bij de Helpdesk.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.