Pensioenen

Pensioenakkoord; goed voor de pillenindustrie!

U zult de relatie tussen het Pensioenakkoord en het gebruik van pilletjes niet snel leggen. Toch is die er, want velen zullen een pilletje nodig hebben vanwege het Pensioenakkoord. Het akkoord wordt namelijk duur voor werkgevers met beschikbare premieregelingen.

Paul van der Heide

Ik geef een voorbeeld. Werkgever X betaalt voor jonge werknemers 5 procent premie en dit loopt op naar 27 procent voor ouderen. De gemiddelde premie is 16 procent. Het Pensioenakkoord wil een gelijke premie voor iedereen, maximaal 27 procent. Dit maximum is geen optie voor X, dat is te duur. X wil 16 procent voor iedereen, dan blijven zijn lasten gelijk.

Op de afdeling 'jonge werknemers' is het feest; met veel drank en voor de liefhebber wat pilletjes. Zij krijgen er namelijk 11 procent bij. Op de afdeling 'oudere werknemers' is het diepe treurnis, er gaat 11 procent af. Ook hier pilletjes, maar dan tegen hartaanvallen en hoge bloeddruk. De ouderen zijn al boos; door de lage rente hebben ze al 50 procent minder pensioen. Nu worden ze nog een keer gepakt en zijn ze razend.

Arbeidsrechtelijk onmogelijk

De volgende dag meldt Nestor van zestig zich bij X; hij wil volledige compensatie. X overlegt met een advocaat. Nestor blijkt arbeidsrechtelijk sterk te staan en hij krijgt compensatie. Hierdoor is de 16 procent voor iedereen niet meer haalbaar, het wordt 10 procent. X voelt het probleem al aankomen en neemt zelf een pilletje.

Benjamin meldt zich met een kater en rood omrande ogen. Hij is razend, met 10 procent kan hij nooit meer hetzelfde pensioen opbouwen als eerst. Hij dreigt dat hij zo ergens anders kan gaan werken, de werkgever moet het maar zeggen. Benjamin eist compensatie en 10 procent voor iedereen is dus niet meer haalbaar.

Middelman meldt zich, hij staat strak van de valium. Hij is 45 en had in de oude regeling al 16 procent. Hij wil compensatie voor de lagere premie en voor het vervallen van de toekomstige premiestijging. De advocaat waarschuwt X dat Middelman arbeidsrechtelijk sterk staat. Dus Middelman wordt gecompenseerd en 10 procent is niet meer haalbaar. De migraine bij X neemt toe en de voorraad pillen af.

Vicieuze cirkel

Het wordt 5 procent voor iedereen en het verlies wordt gecompenseerd. Benjamin en Middelman gaan kwaad in overleg met de werkgever. Nestor trekt het niet meer, die ligt al aan het infuus.

Ze stoppen met de pensioenregeling! Iedereen krijgt gewoon extra salaris op basis van de premie uit de oude regeling. De pensioenadviseur wordt erbij gehaald, die is erg grijs geworden en ziet er afgeleefd uit. "Een verschillende compensatie voor ouderen en jongeren kan niet", zegt hij. "Dat is verboden leeftijdsdiscriminatie." De advocaat wordt geconsulteerd, die is inmiddels wat minder helder, hij heeft ook een pensioenregeling. "Inderdaad dit is een verboden leeftijdsonderscheid", bevestigt hij.

Pilletje

X verdeelt de laatste pilletjes tussen hemzelf en de werknemers. Hij belt naar huis dat hij laat thuiskomt, hij gaat eerst naar de kroeg. Zijn vrouw legt alvast een pilletje klaar voor morgen.

Als u nu denkt: "Dit slaat toch nergens op", dan ben ik dat met u eens. Ik weet het ook niet meer. Misschien moeten wij ook maar eens een pilletje.

Paul van der Heide is hoofd Pensioenjuristen en actuariële diensten bij Hermans & Partners.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.