Pensioenen

Pensioenakkoord is een stap dichter bij een flop

Werkgevers zijn zo langzamerhand het gedoe rond het pensioenakkoord zat en zullen vaker kiezen voor een loonstijging en beëindiging van de pensioenregeling. Het gevolg: een flinke loonexplosie en uiteindelijk een armoedeval.

"Geen oplossing in zicht voor gat in pensioen miljoen werkenden", las ik in het Financieele Dagblad van 4 juni. Inmiddels zijn de ramingen van het Centraal Planbureau over de compensatiekosten voor bedrijven met een premieregeling binnen. Ongeveer een op de tien ondernemingen heeft zo’n pensioenregeling. De premie loopt hierbij op naarmate de leeftijd vordert. Dat wil men niet meer zo, de premie moet een soort van gemiddelde worden. Jongeren krijgen hierbij in de toekomst meer en ouderen minder premie. Deze versobering voor ouderen moet worden gecompenseerd en dat kost werkgevers geld. Het zijn hierbij vaak mkb'ers die het momenteel al lastig genoeg hebben.

Berekeningen Centraal Planbureau

Het CPB gaat uit van 35 tot 45 procent kostenstijging voor werkgevers. Het is afhankelijk van de variabelen die je doorrekent. Er zijn nog veel schrikbarendere voorbeelden te geven. Ik schreef er al eerder over in mijn column Pensioenakkoord, doodsteek voor beschikbare premie?

De cijfers van het CPB zijn kennelijk als een bom ingeslagen bij de onderhandelaars. Onbegrijpelijk, want hiervoor is vanaf het begin gewaarschuwd. De FNV Havens verwacht dat werkgevers in de haven zullen stoppen met pensioenregelingen. Ik verwacht dat veel meer werkgevers dit voorbeeld zullen volgen. De coronacrisis biedt ze in ieder geval een goed argument, ze hebben het al zwaar genoeg.

Van loonexplosie naar een armoedeval

Waar zal het voor al deze werknemers met premieregelingen toe leiden? Als werkgever zou ik kiezen voor een loonstijging van bijvoorbeeld 15 procent en de pensioenregeling beëindigen. Mijn ervaring geeft aan dat veel werkgevers inmiddels wel een beetje klaar zijn met pensioen. Ik verwacht dat er bij deze werkgevers vaak een 'niet-pensioenakkoord' zal worden gesloten. Er komt dan dus voor ongeveer één miljoen werknemers een loonexplosie aan.

Werknemers zullen kritisch zijn, maar een loonstijging van 15 procent is wel aantrekkelijk. Vakbonden spelen in deze sector geen rol, het zijn geen cao-gebonden werkgevers. De werknemers zullen plechtig beloven dat ze de salarisverhoging apart zullen gaan leggen. Dat zal hun intentie zeker zijn, maar ik heb inmiddels wat ervaring met dat soort dingen. Op de pensioendatum zal blijken dat er toch niet gespaard is voor pensioen. Voor veel gepensioneerden zal dit uiteindelijk tot een armoedeval leiden.

Aanbeveling aan de onderhandelaars

Stop de onderhandelingen. Betaal de uren die je gedeclareerd hebt terug, je was immers al van diverse kanten al gewaarschuwd. Verhoog de rekenrente naar 2 procent, ik schat dat pensioenfondsen hierdoor 300 miljard vrijspelen. Ze maken al decennia lang gemiddeld 7 procent rendement per jaar, dus wat is het probleem? Indexeer de pensioenen, dat is goed voor de economie. Pomp die 300 miljard in het bedrijfsleven. Hierdoor kan veel werkgelegenheid worden behouden. Uiteindelijk hebben werkgevers en werknemers dit geld bij elkaar gespaard. Zodoende krijgt het een goede bestemming. En last but not least, verkracht niet ons mooie pensioensysteem.

Paul van der Heide is hoofd Pensioenjuristen en actuariële diensten bij Hermans & Partners.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.