Pensioen

Pensioen, de prins, de heks en de koolmees

Het financiële sprookje begon al toen u 25 was. U ging deelnemen aan het sprookje van de eeuwigdurende vooruitgang, de pensioenregeling. Dat werd u verteld door de prins, die ervan droomt dat wij allemaal een onbezorgde oude dag zullen hebben.

De prins belooft zonder enige schroom dat het pensioen niet alleen gegarandeerd, maar zelfs zal worden geïndexeerd. En elke avond voor het slapen gaan vraagt u: "Prins, weet je wel zeker dat het allemaal doorgaat?" En elke avond antwoordt hij: "Maak je geen zorgen, slaap lekker en ik waak over je financiële toekomst met heel mijn lijf." Gerustgesteld droomt u, dat u onbezorgd kunt genieten van uw oude dag.

De heks en de prins

De heks vindt het maar niets, al dat gedoe over dat pensioen. De mensen hebben het veel te goed.  Ze vliegt naar de Europese bank en strooit daar haar toverpoeder over uit. Daardoor laat de Europese bank de rente decennialang aan één stuk door dalen. Het indexeren van ons pensioen komt onder druk en de hekst zit te kraaien van genot. De pensioenen dreigen zelfs te moeten worden gekort. De heks raakt bijna in extase.

De prins laat niet met zich sollen en zorgt ervoor dat er veel meer premie wordt ingelegd. Het effect is, dat het pensioen toch niet hoeft te worden gekort. De heks is woedend. Ze blijft haar rentepoeder op de Europese bank uitstrooien, het daalt in grote wolken neer en het zweet staat de prins op het voorhoofd. Uiteindelijk redt hij het net, maar hij is de uitputting nabij.

De koolmees

De koolmees landt op de tafel vlak voor de prins en vraagt: "Maar prins, waarom ben jij zo verdrietig? Waarom zie je er zo uitgeput uit?"

"Ach die vervelende heks doet zo naar, ze blijft maar rentepoeder strooien. Ik ben aan het eind van mijn latijn. Deze strijd kan ik niet blijven volhouden."

"Dan zal ik je helpen", belooft de koolmees. Zo gezegd, zo gedaan. Hij treedt in overleg met de sociale partners. Die zien ook wel in, dat de heks de boel goed aan het verzieken is.

"Waarom veranderen we dan niet de rekenregels", vraagt de koolmees. "De pensioenfondsen maken nog steeds gewoon zeven procent rendement per jaar, net zoals ze altijd al gedaan hebben. Laat die heks toch gewoon haar ding doen als ze dat zo graag wil. Kijk naar de werkelijkheid, dan is er toch eigenlijk niets aan de hand?"

"Maar dat kunnen we niet zomaar doen. Als de heks dat ziet, dan zijn de rapen helemaal gaar."

"Ik heb wel een oplossing", zegt de koolmees. "We maken er een heel ingewikkeld plan voor, zodat de heks niet doorheeft dat we haar een beetje buiten spel zetten. Dan noemen we het een pensioenakkoord. Dan snapt ze het niet meer." Iedereen vindt dit een goed plan.

Omgetoverd

Maar helaas had de heks het toch door. Op een morgen is de koolmees er niet meer. De heks heeft hem omgetoverd tot informateur. Ze heeft hem zelfs laten beloven, dat hij in een volgend kabinet geen zitting zal nemen. De koolmees kan de kar dus niet meer trekken. Nu maar afwachten wat er na de formatie nog van het pensioenakkoord over blijft. Wellicht waart de geest van de koolmees nog rond, of niet. Of blijkt de betovering toch minder sterk dan verwacht en zien we de koolmees gewoon weer terug.

Paul van der Heide is hoofd Pensioenjuristen en actuariële diensten bij Hermans & Partners.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.