Nieuws

'Eerste onafhankelijke creditrating-instituut Benelux'

Willem Okkerse, 'uitvinder' van de OK-score waarmee de gezondheid van bedrijven wordt berekend, lanceert op 1 november 2007 het OK-Rating Institute. Dit 'eerste onafhankelijke credit rating-instituut' zal werken op basis van zijn OK-scoremodel.

De gedachte ligt eigenlijk voor de hand. Als je een 'unieke' en effectieve systematiek hebt uitgedokterd om jaarrekeningen van beursgenoteerde bedrijven door te lichten en die gebruikt om een aandelenportefeuille samen te stellen die de AEX 'jaar na jaar verslaat', dan kun je diezelfde knowhow natuurlijk ook gebruiken om credit rating-diensten aan te bieden.

Dat is dan ook wat Willem Okkerse, 'uitvinder' van de OK-score gaat doen. Vanaf 1 november 2007, zo laat hij in een persbericht weten, zal hij via het OK-Rating Institute zijn OK-scoremodel voor het bredere bedrijfsleven beschikbaar maken. Hij omschrijft zijn bedrijf uitdagend als 'het eerste onafhankelijke rating instituut in de Benelux'.

Okkerse werkt hiertoe samen met het Amersfoortse forensische accountancykantoor Instituut Financieel Onderzoek, denkt aan toepassingen bij het grotere mkb en bij accountants. Die laatsten kunnen de OK Rating volgens hem gebruiken als extra check op hun eigen werk. Bij middelgrote bedrijven kan een (gunstige) OK rating van pas komen als zij met hun bank onderhandelen over de risico-opslag die verwerkt is in de rente die zij op hun leningen betalen.

Okkerse werd in bredere kring bekend toen hij in 2003 samen met een kleine Wassenaarse vermogensbeheerder het OK Fonds Nederland lanceerde. Met een opvallend gebrek aan bescheidenheid claimde hij dat als de algoritmes van zijn geheime en gepatenteerde formule het Ahold-debacle konden voorspellen, dit OK-beleggingsfonds ook wel een succes moest worden.

Het fonds is inmiddels opgedoekt, vanwege te hoge overheadkosten. Maar de  formule wordt wel weer gebruikt. Twee aanbieders van beleggingsdiensten, Trading Port en Today Beheer werken ermee. Beide zeggen geen idee te hebben hoe Okkerses methode werkt - "bij hedgefondsen is dat niet anders" - maar wel dat hij werkt. Moody's en Standard & Poor's kunnen hun borst natmaken.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.