Nieuws

Schilder: Transparantie kantoren op internationaal niveau nog onvoldoende

Sinds de invoering van de Wta zijn accountantskantoren die wettelijke controles doen bij organisaties van openbaar belang (oob's) verplicht om binnen drie maanden na afloop van het boekjaar een transparantieverslag op hun website te plaatsen. In dit verslag geeft het kantoor informatie over de juridische en organisatorische structuur van de firma en het kwaliteitsbeleid.

"Hiermee is de transparantie voor nationale stakeholders toegenomen. Op internationaal niveau daarentegen, kan de transparantie van accountantskantoren de toets der kritiek nog niet doorstaan. Voor stakeholders op dat niveau, bij uitstek multinationals en hun aandeelhouders, zijn de grote kantoren weinig inzichtelijk."

Dit zei Arnold Schilder in zijn speech tijdens de Accountantsdag 2007. Schilder, directeur bij De Nederlandsche Bank, ging in zijn rede in op de internationale uitdagingen voor accountants.

"Je zou toch denken, als je het geconsolideerde jaarverslag van een multinationaal accountantskantoor opslaat, dat een wereldwijde balans en winst- en verliesrekening daarin snel te vinden is. Niet dus, want dan lopen we opeens tegen de juridische constructie aan: een samenwerkingsverband van nationale rechtspersonen. Dus vallen deze jaarverslagen vooral op door veel foto's, enkele globale kengetallen en passages over de verleende diensten. Als je dit afzet tegen de informatieverschaffing door de grote cliënten van deze kantoren, dan valt de mismatch bepaald op. Hier ligt mijns inziens een eerste actuele uitdaging om de aansluiting met de brede doelgroep te verbeteren", aldus Schilder.

Daarnaast ziet Schilder de keuzevrijheid in de markt voor auditdiensten als een belangrijk vraagstuk. Hij wijst op recente initiatieven van de accountantstoezichthouder FRC in het Verenigd Koninkrijk en de door de Amerikaanse minister Paulson ingestelde Advisory Committee on the Auditing Profession. "Het kan toch niet zo zijn dat we ooit in een situatie belanden waarin er voor een internationale fusie of overname geen groot kantoor beschikbaar is om een deel van de deal voor zijn rekening te nemen?"

Als belangrijkste uitdaging voor de toekomst ziet Schilder het bevorderen van hoogwaardige financiële verslaggeving. "Dit lijkt wellicht een open deur, maar het is belangrijk om het perspectief op het einddoel niet uit het oog te verliezen. Dat is niet gemakkelijk, daar de weg naar dit einddoel geenszins rechtstreeks is. Het gaat hier om een zoektocht, een ‘single global mission', die de internationale inspanning van talloze betrokkenen vereist."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.