Nieuws

Mogelijke claim tegen Ernst & Young na enquêterapport Landis

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) onderzoekt de mogelijkheden om een claim in te dienen tegen Ernst & Young. Dit naar aanleiding van het onlangs openbaar geworden onderzoek door de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam naar de gang van zaken bij het failliete it-bedrijf. Ernst & Young was controlerend accountant van Landis.

"Het vrijdag gepubliceerde onderzoek van Van der Blink en Traas is onthutsend", zegt Paul Coenen, hoofd juridische zaken van de VEB. In dat onderzoek komt een beeld naar voren van een organisatorische en financiële puinhoop bij Landis, dat in 2002 failliet ging. 

"Wij gaan nu aan de Ondernemingskamer vragen om wanbeleid uit te spreken. Wij vragen ook om aansprakelijkheid vast te stellen. Of wij dan ook achter Ernst & Young aangaan weet ik nu nog niet, daarvoor moet ik het rapport beter bestuderen." 

"De vraag is of de accountant een kritischer rol had moeten spelen. Dat is in veel van dit soort faillissementsgevallen de vraag. De accountant heeft er immers wel bijgestaan. Tot 2000 heeft de controlerend accountant de jaarverslagen van goedkeuring voorzien." 

De Landis-affaire is een zaak die al jaren sleept en die tot tuchtklachten heeft geleid tegen accountants van Ernst & Young en tegen BDO, die de Landis-zaak heeft onderzocht. Curatoren stelden eerder al bestuurders, commissarissen en Ernst & Young aansprakelijk.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.