Nieuws

'Bankiers en accountants VS ontsnappen aan claims wegens financiële crisis'

De kans is groot dat er geen strafklacht wordt ingediend tegen Ernst & Young vanwege de vermeende rol van het kantoor bij het versluieren van de schuldenberg van zakenbank Lehman Brothers.

Bewijzen dat de accountantsorganisatie wetten heeft geschonden ontbreken. Ook in andere gevallen lukt het de Amerikaanse justitie niet om klachten rond te krijgen tegen bankiers en accountants. 

De voormalige bestuurders van de inmiddels failliete zakenman Lehman Brothers lijken gevrijwaard te blijven van een strafklacht, zo meldt zakenkrant Wall Street Journal. Ingewijden weten te melden dat beurswaakhond SEC teleurgesteld is hierover. "The accounting move, while controversial, isn't necessarily illegal", zo schrijft de Wall Street Journal. 

De Wall Street Journal wijst erop dat het definitief niet gaat lukken om bankiers justitieel ter verantwoording te roepen voor hun handelingen voor en tijdens de financiële crisis. "So far, no high-profile executives have been successfully prosecuted. Last month, a federal criminal investigation of former Countrywide Financial Corp, Chief Executive Angelo Mozilo was closed without charges."

Na het faillissement van Lehman Brothers werd bekend hoe de bank haar schulden verborgen hield voor beleggers. Hiervoor werden zogenaamde repo-transacties toegepast. Schulden werden vlak voor elke kwartaalrapportage van de balans gehaald. Lehman zou op deze manier ongeveer vijftig miljard dollar aan schulden aan het zicht hebben onttrokken. 

Ernst & Young is ervan beschuldigd om actief te hebben geholpen aan het maskeren van de schulden. Eind december resulteerde dit in een strafklacht tegen het accountantskantoor, met een claim ter grootte van 150 miljoen dollar. 

Het is nog niet zeker of nu ook de strafklacht tegen Ernst & Young van de baan is, maar de voortekenen zijn gunstig voor het accountantskantoor. 

Het kantoor heeft er altijd op gewezen dat er bij de financiële rapportages geen regels zijn overtreden. In een recente verklaring herhaalt Ernst & Young deze stelling: "We stand behind our work on the Lehman audit and our opinion that Lehman's financial statements were fairly stated in accordance with the U.S. accounting standards that existed at the time."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.