Nieuws

Olympus eist schadevergoeding van eigen topmanagement

De Japanse camerafabrikant Olympus gaat een deel van de schade van de boekhoudfraude verhalen op de voormalige en huidige top van het bedrijf. Het gaat om een bedrag van ruim 16,5 miljard yen (170 miljoen euro). Negentien kopstukken zijn aangeklaagd.

De aanklacht volgt op een onderzoek van Olympus naar de gevolgen van de boekhoudfraude die eind vorig jaar leidde tot een schandaal bij de beursgenoteerde camerafabrikant. Miljardenverliezen waren geboekt als acquisitiekosten.

Eén van de gedaagden is Shuichi Takayama, de huidige bestuursvoorzitter van Olympus. Andere gedaagde kopstukken zijn voormalig topman Tsuyoshi Kikukawa, voormalig vice-president Hisashi Mori en het hoofd van de interne accountantsdienst Hideo Yamada.

Alle betrokkenen die nog in dienst zijn van het bedrijf, zullen uiterlijk in april opstappen, aldus een persbericht van Olympus.

Ook de voormalige topman Michael Woodford heeft een aanklacht ingediend tegen Olympus. Hij werd afgelopen najaar ontslagen nadat hij de fraude aan het licht had gebracht, die buiten hem om was gegaan. Pogingen om terug aan het roer te komen, heeft Woodford inmiddels gestaakt.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.