Nieuws

Uitkomsten 'no nonsens enquête accountancy'

Ruim de helft van de accountants wijt de problemen in de accountancy aan een foute 'toon aan de top'. En een overgrote meerderheid vindt het controlebudget te laag voor een gedegen controle.

Dat zijn twee van de vele conclusies uit de eind vorige week door The Independence Company (TIC) gehouden enquête onder accountants. Met de enquête beoogt TIC "een snelle no nonsens indicatie van opvattingen te verkrijgen" of in de woorden van Jan de Rooy "een quick and dirty beeld te krijgen over wat er leeft  in de beroepsgroep zelf". Dit in aanloop naar het NBA-debat 'Toekomst van de audit' dat morgen wordt gehouden.

TIC verzond vrijdag 23 mei per e-mail uitnodigingen aan circa achtduizend RA's. Zij kregen 19 stellingen voorgelegd over diverse thema's die in het debat op accountant.nl een rol spelen. Accountant.nl en de NBA zijn, afgezien van berichtgeving over de enquête, niet betrokken bij het initiatief. Ook heeft de NBA geen e-mailadressen beschikbaar gesteld.

Maandagavond 26 mei hadden 615 respondenten de enquête ingevuld, van wie (naar eigen opgave) 236 openbaar accountants (38,4 procent). Daarvan is 34,5 procent partner, 38,2 procent (senior) manager en behoort 27,3 procent tot de overige staf.
Ook overheidsaccountants (6 procent), interne accountants (4,6 procent) accountants in business (39 procent) en anderen (12,1 procent) reageerden.

Volgens De Rooy geven de reacties "interessante indrukken", maar hij waarschuwt om - gezien de 'losse' opzet van het onderzoek - geen definitieve conclusies te trekken.

Van de in totaal 615 respondenten werkt 12 procent bij een big four-kantoor en 23,4 procent bij andere kantoren.

Een korte samenvatting van de opvallendste bevindingen (OA = openbare accountants):

Integriteit en 'tone at the top' (stelling 5 en 6)
41 procent van alle respondenten (OA 27,6 procent) vindt de leiding niet integer. 67 procent (OA 52,5 procent) gaat minder ver en wijt de problemen aan de foute 'tone at the top´.

Het controlebudget is te laag en de tarieven te hoog (stelling 8 en 9)
61,5 procent (OA 83,8 procent) vindt het controlebudget te laag voor een gedegen controle. Slechts 18,9 procent is het daar niet mee eens, de rest stemt neutraal. Daarbij vindt 68,3 procent (OA 57,2 procent) dat dit ook ligt aan de hoge uurtarieven. Slechts 17,4 procent (OA 29,3 procent) is het daar niet mee eens.

Accountants moeten beter luisteren naar hun stakeholders, speciaal qua fraude en continuïteit (stelling 7)
Niet minder dan 80,8 procent van alle RA's onderschrijft deze stelling, slechts 9,1 procent kan zich er niet in vinden. Het lijkt duidelijk een signaal dat er op dit gebied werk aan de winkel is! Op dit gebied zijn accountants ook primair onderuit gegaan.

Data-analyse is essentieel om beter te controleren (stelling 11)
Een grote meerderheid van de accountants vindt dat data-analyse essentieel is om beter te controleren (69,9 procent; OA 67,3 procent). Slechts 10 procent (OA 11,5 procent) is het daarmee oneens.

Voldoet de huidige techniek van de accountantscontrole niet om aan de behoeften van stakeholders te voldoen (stelling 10) of liggen fouten in de accountantscontrole altijd aan slechte uitvoering (stelling 13)?
Van de respondenten vindt 43,2 procent (OA 37,2 procent) dat meer of betere techniek nodig is, 36,2 procent (OA 42,8 procent) is het daar niet mee eens en 20,4 procent (OA 19,9 procent) staat daar neutraal in. Daarnaast wijt 57,6 procent (OA 55,5 procent) een verkeerde accountantscontrole aan de uitvoering. Slechts 22 procent (OA 25,4 procent) is het daar mee oneens.

Accountants moeten meer communiceren (stelling 12)
59,7 procent (OA 50 procent) vindt dat de kantoren meer transparantie moeten tonen en meer moeten communiceren met de buitenwacht. Slechts 19,8 procent (OA 26,2 procent) is het daar niet mee eens.

Wordt er bij de reviews van accountantscontrole op de juiste dingen gelet? (stelling 19)
Maar liefst 40,8 procent (OA 44,1 procent) van de respondenten is het daar niet mee eens, slechts 21,3 procent (OA 30,5 procent) kan zich wel in de stelling vinden.

De raad van commissarissen moet de plaats van de raad van bestuur innemen inzake de gehele aansturing van de accountant
55,6 procent (OA 51,7 procent) van de respondenten is daar voorstander van. Slechts 19,7 procent (OA 21,1 procent) is er tegen.

Enkele andere bevindingen

Over het samenvoegen van de AA- en RA-opleiding tot één opleiding met specialisaties aan het eind verschillen de meningen hevig: 41,3 procent (OA 46,8 procent) is daar voor en 41,2 procent (OA 37,3) tegen.

Meer overeenstemming is er over de vraag of de accountantscontrole bij mkb-organisaties precies zo moeten controleren als bij oob's (stelling 15; slechts 30,3 procent is het daarmee eens, OA 25 procent) en of controlerend accountants bij middelgrote organisaties ook mogen adviseren (stelling 18; 53,2 procent vindt van wel, OA 64,4 procent).

Zie voor de antwoorden op alle 19 stellingen de bijlagen onder dit bericht. Nadere informatie over de uitkomsten kan worden verkregen bij Jan de Rooy (jderooy@tic.nl) of The Independence Company.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.