Opinie

Film 'Her' meets Tuacc

Ik sta vast niet alleen in mijn continue zoektocht naar inspiratie en beleving. Of je nu ondernemer bent, accountant in business, partner, manager of beginnend assistent bij een accountantskantoor, inspiratie en beleving lijken voor veel mensen verschrikkelijk belangrijk.

Bijtanken, aftanken, nadenken, delen, overwegen, vooruitkijken, stip aan de horizon, vooruit.

De leukste (werk)relaties bouw je op met mensen die bereid zijn kennis en inspiratie met je te delen. Als aanjager van Tuacc ben ik de afgelopen jaren erg veel van deze mensen tegengekomen. Zeker ook in ons vakgebied. 

Als ik de film Her bekijk dan tank ik inspiratie rondom ons mooiste vak. Niet dat ik 1-2-3 verliefd zal worden op een artificial intelligence-systeem dat actief en zeer betrokken met mij meedenkt. Maar de wijze waarop de omvang en op het oog complexe structuur van data in deze film worden geportretteerd naar iets wat 'eenvoudig', 'natuurlijk' en 'realistisch lijkt', is erg boeiend.

Voor u geen verrassing, ik ben ervan overtuigd dat het controlevraagstuk rond de jaarrekening in de nabije toekomst wordt uitgewerkt op basis van een controleaanpak waarin data-analyse en process mining de twee belangrijkste technieken zijn.

Er komt een heuse revival - stiekem is die al een beetje op gang gekomen - van het gedachtengoed van Starreveld in het monitoring- (wat nu nog samenstellen heet) en auditdomein. Ik kan mij prima voorstellen dat (sub)typologie-procesmodellen, gebaseerd op typologieën van Starreveld, straks beschikbaar zijn voor elke auditor, waar ook ter wereld.

Denk aan procesmodellen voor online handelsbedrijven, bakkerijen, staalfabrikanten en dienstverleners, inclusief te onderzoeken verbanden, functiescheidingen en fraudepratronen.  De ultieme Wiki voor iedereen met interesse in processen, modellen, monitoring, assurance en interne beheersing.

Deze modellen kunnen worden gebruikt als 'norm' en 'best practice' om veronderstelde waardenverbanden, patronen en andere (wetmatige, natuurlijke) relaties te toetsen. Auditors en studenten kunnen procesmodellen ontwikkelen en uploaden, en anderen kunnen tegen vergoeding deze modellen weer downloaden. delen is het nieuwe hebben. 

Het auditvak wordt nog leuker. We worden slimmer en sneller om ruimte te creëren voor verdere focus op de ondernemingen en hun stakeholders te ondersteunen bij vraagstukken rond performance management, procesoptimalisatie en waardecreatie.  Dit soort thema's wordt nu nog erg sceptisch bekeken, maar het zijn wel de thema's waar ondernemingen onze input en bijdragen verwachten.

Ik ben ervan overtuigd dat Accountants 3.0, mede door verdergaande inzet van process mining, een brug zullen gaan slaan tussen het governance & risk & compliance domein enerzijds en corporate performance management anderzijds. Parallel gaan we gebruikmaken van smart data van buiten de organisaties en gaan audit firms zich richten op het verschaffen van assurance over 'ketens van bedrijven', in plaats van over individuele bedrijven. Ook hier speelt process mining weer een cruciale rol.

Net als in de film Her, wordt de kracht van data straks zichtbaar in realistische, op het oog eenvoudige, monitor- en auditoplossingen die echt van meerwaarde zijn.

Hoe kom ik tot al deze hallucinaties? Door inspiratie en kennisdeling met anderen. En dat is ook precies de redenen dat ik de kracht van inspiratie en kennisdeling graag terug wilde laten komen in het Tuacc event van 4 juni 2014. U weet, ik ben een groot fan van Daan Roosegaarde. Ik ben er dan ook trots op dat hij komt spreken. 

We werken aan een prachtig event. Zijn het niet de 300 inspiratiepunten die u krijgt, dan zijn het wellicht de 3 PE-punten die u over de streep trekken. Aanmelden kan hier.

Pieter de Kok, aanjager Tuacc 

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Pieter de Kok is partner bij Coney Minds. Van 2010 tot en met 2014 was De Kok aanjager van vernieuwingsbeweging Tuacc.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.