Arbeidsrecht

Deloitte UK verdubbelt partnerverlof naar vier weken: hoe zit dat in NL?

Deloitte UK heeft onlangs besloten het betaald partnerverlof rondom de bevalling te verdubbelen van twee naar vier weken. In Nederland wordt in 2020 het partnerverlof flink uitgebreid, maar er zijn werkgevers die zelf al een ruimer verlof aanbieden. Hoe zit het momenteel bij de Nederlandse accountantskantoren?

Björn Remmerswaal

'Deloitte UK to double baby leave', schrijft het International Accounting Bulletin begin september. De zogenoemde 'non-birthing parent' die minimaal 26 weken bij Deloitte UK heeft gewerkt, mag vanaf 1 oktober vier weken betaald met partnerverlof. Het verlof moet in twee blokken worden opgenomen: het eerste blok binnen 56 dagen na de geboorte, het tweede blok op elk moment in het eerste jaar. Deloitte UK biedt ook sinds 2015 de mogelijkheid aan stellen binnen het bedrijf om samen verlof te delen: zij krijgen dan gezamenlijk vijftig weken verlof die ze onderling moeten verdelen.

Uit een rondgang in Nederland blijkt dat de meeste accountantskantoren hier het wettelijk minimum bieden: één werkweek geboorteverlof. Voor 1 januari 2019 was dit wettelijk minimum slechts twee dagen. Een werkweek partnerverlof houdt in dat als je bijvoorbeeld vijf dagen zes uur per dag werkt, je in totaal dertig uur geboorteverlof mag opnemen; het totale aantal uren dat je normaal gesproken in een week werkt.

Het gaat om de arbeidsduur zoals afgesproken in de arbeidsovereenkomst en de werkgever betaalt dit verlof.

Geen grote verschillen

Uit de rondgang langs EY, PwC, KPMG, Deloitte, Mazars, Accon avm, Grant Thornton, BDO en Baker Tilly kwamen geen grote verschillen. Van de big four bieden EY, Deloitte en KPMG het wettelijk minimum aan partnerverlof. Bij EY dien je dat verlof binnen acht weken na de geboorte op te nemen, bij de meeste kantoren moet dit binnen vier weken.

'De meeste accountantskantoren bieden het wettelijk minimum.'

Bij PwC is het partnerverlof sinds september 2008 uitgebreid naar tien dagen, waarmee zij naar eigen zeggen de eerste Nederlandse onderneming waren die meer dan de destijds wettelijke twee dagen verlof gaf. Bij de big four krijg je ook betaald verlof op de dag van de bevalling (bij de meesten valt dit onder het zogenoemde calamiteitenverlof), bij Deloitte krijg je ook betaald verlof op de dag van aangifte.

Deloitte voegt toe dat het op het punt staat het 'proud parent'-programma uit te breiden: "Naast proud mom bieden we dan ook de partner een programma op het gebied van work-life coaching, beweging en voeding", aldus de woordvoerder.

Maatwerk

Van de rest van de kantoren bieden BDO, Grant Thornton, Accon avm, Baker Tilly en Mazars eveneens het wettelijk minimum. En iedereen behalve Accon avm vermeldt ook dat daar een dag betaald verlof bijkomt voor de dag van de geboorte.

'PwC was de eerste grote Nederlandse onderneming met meer dan twee dagen verlof.'

BDO geeft daarnaast aan dat het naar eigen zeggen een grotere hoeveelheid vakantiedagen dan de meeste kantoren biedt, die ook ingezet kunnen worden rondom de bevalling. "We zien alle arbeidsvoorwaarden als geheel, en bij BDO krijgen werknemers 32 vakantiedagen, evenals zorgverlof", aldus een woordvoerder.

Baker Tilly, Mazars en Accon avm zeggen naast het wettelijk minimum ook maatwerk te willen bieden. "Specifiek partnerverlof is bewust niet in regelingen opgenomen maar wordt per verzoek / casus beoordeeld. Het is dus niet uitgesloten, maar in voorkomende gevallen wordt hier maatwerk geleverd", aldus de woordvoerder van Baker Tilly. Daarnaast biedt Baker Tilly parttime-mogelijkheden voor medewerkers en partners die vanwege een geboorte hun werk anders willen invullen.

Mazars geeft aan dat het ook naar individuele gevallen kijkt: "Wij hechten veel waarde aan ruimte voor de individu en onderstrepen mogelijkheden voor flexibel werken. We denken dan mee met een medewerker los van een arbeidsvoorwaardenregeling waarin de kaders staan opgenomen, met oog voor maatwerk en de werk-privébalans voor onze medewerkers."

Uitbreiding geboorteverlof

Vanaf 1 juli 2020 wordt het geboorteverlof uitgebreid. Partners kunnen dan tot vijf weken aanvullend geboorteverlof opnemen, waarin zij een uitkering krijgen van 70 procent van hun dagloon. Het UWV betaalt deze weken verlof. Er is wel een maximum van 70 procent van het maximumdagloon.
De werknemer moet deze verlofweken opnemen binnen zes maanden na de geboorte van het kind. Voorwaarde is wel dat een werknemer eerst het geboorteverlof van eenmaal het aantal werkuren per week opneemt. Ook moet een werknemer het verlof in hele weken aanvragen. In overleg met de werkgever kan de werknemer het aanvullend verlof over een langere periode dan vijf weken spreiden en je mag ook minder dan de vijf weken opnemen. Zowel de oude situatie als de nieuwe situatie geldt niet voor zzp'ers: die hebben geen recht op geboorteverlof en moeten dit daarom zelf regelen.

Accon avm sluit zich hierbij aan: "Wij zijn flexibel richting medewerkers wanneer zij in het kader van geboorteverlof voor partners bovenop de normale regeling nog extra verlofuren willen opnemen."

Overige regelingen

Alle accountantskantoren hebben verschillende regelingen voor onbetaald verlof, die ook ingezet kunnen worden rondom de bevalling, zoals ouderschapsverlofregelingen, zorgverlofregelingen of calamiteitenverlof.

Deloitte noemt nog expliciet drie dagen onbetaald ouderschapsverlof, die direct na de geboorte kunnen worden opgenomen, en de zogenoemde 'Time Out'-regeling, waarbij werknemers een maand onbetaald verlof kunnen krijgen die ingevuld kan worden op "een  manier en op het moment dat men zelf wil".

Björn Remmerswaal is redacteur van Accountant.nl.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.