John Weerdenburg

John Weerdenburg wil dat de NBA haar rol voor de mkb-accountant beter zichtbaar maakt en komt met een aantal suggesties.

Discussie Column

En, kan de mkb-accountant rekenen op de NBA?

Een jaar geleden schreef onze NBA-voorzitter Kris Douma een column, met de veelbelovende titel 'Oog voor het mkb'. Hierin gaf hij in heldere taal aan dat het bestuur van de NBA (h)erkent dat zij te weinig zichtbaar is voor de mkb-accountant en dat dit verbetering behoeft. Een mooie publiciteitscampagne volgde: 'Nederland rekent op zijn accountants!' Maar kan de mkb-accountant op zijn of haar beurt ook rekenen op de NBA?

In 2023 zie ik nog steeds een NBA die worstelt met het zichtbaar maken van haar taken ten behoeve van de mkb-accountants. Daarom enkele suggesties.

Spreek je duidelijk uit bij actuele vaktechnische ontwikkelingen. De NBA moet zorgdragen voor een goede beroepsuitoefening van haar leden. Accountants varen hun koers op de mening van hun beroepsorganisatie. Spelen er in het maatschappelijk verkeer zaken die impact hebben op de dagelijkse accountantspraktijk? Dan draaien accountants hun ogen naar de NBA, omdat zij daarvan een standpunt verwachten.

Kijk bijvoorbeeld naar de recente sluiting van het openbare deel van het UBO-register (impact op cliëntacceptatie, -continuatie?). Of naar de gerechtelijke uitspraak dat de ondertekening van de jaarrekening geen onderdeel is van de opmaakverplichting (wat betekent dit voor de opmaak-, vaststellings- en publicatietermijnen van jaarrekeningen?). Juist dán wil je als accountant dat de NBA helpt, houvast en duiding geeft. Een Alert of praktijkhandreiking, liefst snel. Dat reduceert ook het aantal helpdeskvragen.

Reserveer in het blad Accountant een duidelijk herkenbaar katern voor de mkb-accountant. Het is een 'clubblad' waarmee ik me verbonden wil voelen met de NBA. Toch wil dat gevoel van verbondenheid me maar niet bekruipen. De mkb-accountant figureert er namelijk schaars in. Niet belangrijk genoeg, niet sexy genoeg, bewust of onbewust out of scope?

Als lid wil ik me voldoende kunnen identificeren met de inhoud van het blad. Breng in een dergelijk katern vooral artikelen met aandacht voor praktische vaktechniek, verhalen van mkb-kantoren, mkb-klanten, toetsers. Inclusief een vaste column van de Commissie MKB en de mkb-agenda voor de komende tijd. Ik voorspel: het uit-de-wikkel-haalpercentage schiet acuut omhoog!

Maak gebruik van een panel mkb-accountants. Ondernemers weten het al lang: De feedback van een klantenpanel is goud waard, ze brengen je verder. Persoonlijk heb ik echter de indruk dat het NBA-bestuur zich vooral laat informeren door werknemers van de NBA. Niet nodig; kies voor zuurstof in de tent. Nodig daarom periodiek een aantal mkb-accountants uit om te horen wat hen bezighoudt en schrijf daar verhalen over.

Tel bovenstaande suggesties eens op. Doe er wat mee. Dan ontstaat mogelijk weer het gevoel dat ook de mkb-accountant op de NBA kan rekenen.

Wat vindt u van deze column?

Reageer

John Weerdenburg AA is mede-oprichter van adviesorganisatie Auxilium Adviesgroep BV te Leusden.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.