Discussie Opinie

Diversiteit is geen hype, het is de toekomst

Door meer diversiteit wordt het accountantsberoep aantrekkelijker en kan ook een concreet capaciteitsprobleem worden opgelost. Begin bij jezelf en je eigen organisatie.

Mitchell de Caluwe

Het schiet nog niet echt op met de diversiteit in het accountantsberoep. We zien het, we horen het en het blijkt ook uit een voorlopig onderzoek van de NBA. Hoewel ik zelf de meeste van Joris Luyendijk’s zeven vinkjes heb, is diversiteit een onderwerp wat mij nauw aan het hart ligt.

Natacha Harlequin zei het al in de recente BusySeasonTalks seizoensfinale: organisaties streven meer diversiteit na, omdat ze toegevoegde waarde zien voor de kwaliteit. De dienstverlening verbetert doordat diversiteit leidt tot meerdere perspectieven en daardoor nieuwe inzichten. Ik merk dat een meer divers team tot meer discussie, maar ook tot betere resultaten komt. Organisaties hebben diversiteit op de agenda staan, omdat zij streven naar een eerlijke werkwereld waarin er gelijke kansen zijn voor iedereen.

Zelf ben ik van menig dat door meer diversiteit het accountantsberoep aantrekkelijker wordt en ook een concreet probleem kan oplossen. Arnout van Kempen verwees er tijdens de seizoensfinale naar: de blijvende daling in de instroom van studenten, het hoge verloop van assistenten en controleleiders en de toenemende vraag leidt bij de meeste organisaties tot een tekort aan mensen. Door meer oog voor diversiteit en inclusiviteit spreken organisaties méér talent aan én kunnen collega’s langer behouden worden. Diversiteit en inclusiviteit gaat over jezelf thuis voelen. En als je jezelf thuis voelt, dan blijf je langer.

Als je aan mij vraagt waar je zou moeten beginnen? Nou, begin bij jezelf. Wees bewust van je eigen omgeving. Zijn er mensen om je heen met een andere achtergrond? Nee? Zoek het dan op, stap uit je eigen bubbel en vraag mensen die je dan spreekt wat hun culturele en/of sociale achtergrond is. Waar ze tegen aanlopen als het gaat om cultuur op de werkvloer en hoe verschillend de wereld op kantoor is van de situatie thuis. Kan je ze daarbij helpen? Ja, natuurlijk. Geef een deel van je persoonlijke krediet aan doorzetters met talent en leid ze op binnen de organisatie. Neem ze mee in de do’s and don’ts. Leer ze de kunst van het ’tussen de regels door lezen’ als er iets gezegd of geschreven wordt. Wees als een sponsor voor deze collega’s om de nodige kansen te creëren, als dat niet vanzelf gaat.

Net zo belangrijk is het omarmen van de verschillen die er zijn. Leer van de ander en heb begrip. En draag dit uit om zo de onzichtbare norm binnen de organisatie te verschuiven. Kortom, wees een ambassadeur van diversiteit en inclusiviteit. Dat zijn dingen die ik zelf ook probeer te doen en ik denk dat we alleen zo individuele collega’s daadwerkelijk vooruithelpen.

En wat je als organisatie kan doen? Deel deze culturele intelligentie binnen je organisatie. Iets wat ik ook steeds meer binnen mijn eigen accountantsorganisatie zie gebeuren. Creëer bijeenkomsten waar diversiteit wordt gevierd en dialogen worden gestart. Zorg voor een platform dat teams faciliteert om deze culturele kennis te delen. Een mooi begin om deze kennis op te doen is het boek The Culture Map van Erin Meyer lezen. De culturele kennis die je verkrijgt kan je omzetten in tools die voor echte veranderingen gaan zorgen. Laat het onderdeel zijn van alle beoordelingsrondes, alle benoemingen en bij je aannamebeleid. Alleen zo zorg je ervoor dat het iets wordt wat iedereen aangaat binnen de organisatie.

Door dit te doen zullen meer collega's zich thuis voelen binnen de werkcultuur en langer verbonden blijven aan de organisatie. Op den duur creëer je partners en besturen met meer diversiteit in gender, huidskleur, culturele en sociale achtergrond. Want dan worden de ambities van betere kwaliteit, een eerlijker werkwereld en meer diversiteit pas echt waargemaakt.

Wil je meer weten over het onderwerp? Kijk dan de BusySeasonTalks seizoensfinale 2022 terug. Charlie Groen en ik spraken daarin met Joris Luyendijk, Natacha Harlequin en Arnout van Kempen over kansengelijkheid en privileges.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Mitchell de Caluwe RA is manager in de auditpraktijk van EY, lid van het EY NL Public Policy Team en host van de Busy Season Talks.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.