Nieuws

Belegger wil steeds meer niet-financiële informatie

Niet-financiële informatie wordt steeds belangrijker in de informatievoorziening naar de kapitaalmarkt. Dit vanwege de groeiende behoefte van beleggers om meer zicht te krijgen op het onderliggend business model en dit te kunnen volgen. Het thema duurzaamheid wint daarbij gestaag aan belang.

Dit staat in het begin deze week gepresenteerde Onderzoeksrapport Bestuurders dat is gehouden in het kader van het door Mazars gesponsorde onderzoek rond de Prix de Mazars. Het onderzoek over aansturing, verantwoording en verslaggeving is tot stand gekomen via interviews met bestuurders van beursgenoteerde bedrijven en grote niet-beursgenoteerde bedrijven. Die gaven het groeiende belang aan van waardecreatie, rendementsstreven, risicobeheersing, reputatie en operational process management in de aansturing en de verslaggeving.

"Tot voor kort was winst de belangrijkste stuurinformatie", aldus een toelichting van Aalt Klaassen, die het onderzoek deels uitvoerde samen met Martin Meijer. "Winst is historische informatie, die vertelt niet hoe de winst tot stand komt. Je ziet bij beleggers en nu ook bij bestuurders een toenemende aandacht voor de informatie over de onderliggende variabelen."

Niet-financiële informatie wordt met name al gebruikt bij de operationele werkmaatschappijen. Externe rapportage is vaak nog een brug te ver, constateert het onderzoek. De roep om meer inzicht in niet-financiële informatie wordt volgens Klaassen niet veroorzaakt door de crisis en de bonuscultuur in bedrijven.

"Er wordt van alles opgehangen aan die bonuscultuur, maar vermoedelijk is een gebrek aan vertrouwen de belangrijkste oorzaak geweest voor de crisis. Niemand die precies weet wat daar de oorzaak van is. Feit is dat beleggers en toezichthouders meer inzicht willen in de belangrijkste dragers van het ondernemingsmodel. Dit betreft zowel de marktbewerking als de processen in de organisatie. Die trend was al voor de crisis aan de gang."

De aandacht voor duurzaamheid in de jaarverslagen is groeiende, maar dat leidt niet tot een toename van duurzaamheidverslagen. Een apart duurzaamheidsverslag kan niet op veel instemming rekenen van de ondervraagde bestuurders. "Duurzaamheid werd vroeger vooral gekoppeld aan milieu en daar bestond een zekere weerstand tegen bij bestuurders", zegt Klaassen. "Er zijn nog steeds financiële bestuurders die nog weinig zien in duurzaamheid als onderwerp voor verslaggeving. Wel is dit een uitstervend ras."

"Bij menig bedrijf heeft een cultuuromslag plaatsgevonden en wordt, nog los van ethische overwegingen, de potentie van duurzaamheid voor het bedrijf gezien." Klaassen verwacht dat duurzaamheid over en een aantal jaren een integraal onderdeel van de reguliere rapportage zal uitmaken. "Maar het zal minstens drie jaar tot vijf jaar duren voordat deze omslag gestalte krijgt. Hoe het toekomstige stelsel van rapportage eruit zal gaan zien, is nog niet uitgekristalliseerd."

Dat geldt ook voor de rol van accountants daarbij. Klaassen verwacht dat de accountant het thema van niet-financiële informatie, inclusief duurzaamheid , naar zich toe zal trekken, maar daarbij concurrentie ondervindt van gespecialiseerde adviesbureaus zonder controlepraktijk.

"Niet altijd is de accountant de logische gesprekspartner die bedrijven hierover adviseert. Dit vanuit de overweging dat degene die jou controleert niet ook een adviseur kan zijn."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.