Nieuws

Countus: 'Miljoenenwinst dankzij pijnloze reorganisatie'

Accountants- en advieskantoor Countus verloor vorig jaar 2,5 miljoen euro omzet. Toch viert de organisatie de resultaten als een succes. Mede dankzij een spotgoedkope reorganisatie.

"Inderdaad hadden we vorig jaar minder omzet", beaamt directeur Casper Swaan van Countus Groep. "Dat komt doordat het aantal medewerkers is afgenomen met zestig fte. Daardoor nam ook onze productiecapaciteit af."

Countus Groep meldde deze neergaande omzet niet vorige week. Van 47,5 miljoen euro zakte de omzet naar 45 miljoen euro. Daarmee is de omzet terug op het niveau van 2013. De aandacht van Countus ging vooral uit naar de winststijging van 1,6 miljoen euro en de productiestijging van ruim 3 procent per fte. Er zijn zelfsturende teams opgezet en er is geïnvesteerd in de ict. Volgens Countus draait het bedrijf efficiënter, trekt de adviesvraag aan en stijgt daardoor ook de winst.

"Onze reorganisatie is een succes geworden", zegt Swaan. "Alle mensen die onze organisatie hebben verlaten, zijn elders aan het werk. Er is er niet een die hierdoor gedwongen thuiszit. Dankzij deze succesvolle begeleiding naar nieuw werk, hebben we veel kosten kunnen besparen op onze reorganisatie. Dit heeft bijgedragen aan ons resultaat."

De reorganisatie kwam in 2014, toen het bedrijf in zwaar weer belandde. In plaats van over te gaan op gedwongen ontslagen, richtte Countus een detacheringsconstructie op voor boventallige medewerkers. Aanvankelijk wilde de organisatie deze detacheringspoot nog uitbouwen, maar nu denkt zij daar anders over.

"Het vehikel bestaat nog, we zetten enkele freelancers in via deze constructie", zegt Swaan. "Maar we zien dit niet meer als core business. Ik denk dat we nog dit jaar deze detacheringsconstructie in eigen beheer stopzetten."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.