Interview

Countus vermeed ontslagen door detacheringconstructie

Accountantskantoor Countus groeit weer, ondanks een tweede reorganisatie. Gedwongen ontslagen vielen er echter nauwelijks. Countus zette voor de boventallige medewerkers een detacheringconstructie op. Een deel van de gedetacheerden is al weer teruggehaald.

Henk Vlaming

Begin deze maand verraste Countus met groeicijfers. De omzet was in 2014 gestegen met vijf procent tot 47,4 miljoen euro. Dat betekent een groei van 2,3 miljoen euro. "Die winsttoename komt toch vooral uit autonome groei”, vertelt directeur Bob Seemann. “De omzet per fte is namelijk ook gegroeid met 2,6 procent."

Reorganisatie over andere boeg

Net als veel andere accountantskantoren moest ook Countus ingrijpen. Eind 2013 is een ingrijpende reorganisatie gecombineerd met gedwongen ontslagen en een complexe systeemimplementatie. "Dat was geen prettige combinatie, met alle gevolgen van dien. Eigenlijk ging niets meer vanzelf."

"In 2014 hebben we het daarom over een andere boeg moeten gooien. Want we hadden toch nog steeds te veel mensen voor het werk dat moest worden gedaan. Deze keer zijn er daardoor nauwelijks gedwongen ontslagen geweest", vertelt Seemann. "Afgezien van medewerkers die niet goed presteerden, maar dat heeft niets te maken met onze reorganisatie. Collectieve afvloeiingsronden hebben wij deze keer niet gekend.

'Deze keer zijn er nauwelijks gedwongen ontslagen geweest.'

Toch moesten wij afschalen. Traditioneel hebben wij hier lage marges. De gemiddelde omzet per fte was 92.000 euro, lager dan gemiddeld. Dat komt omdat we een coöperatieve achtergrond hebben. We zijn scherp geprijsd en werken met krappe budgetten, waardoor een deel van onze potentiële marge bij de klant blijft. We moeten het daarom nog meer hebben van onze toegevoegde waarde."

Detacheringsmodel

"Op een personeelsbestand van ruim vijfhonderd fte was er een overbezetting van bijna zeventig medewerkers. Allemaal goede en gemotiveerde medewerkers waar we veel in hadden geïnvesteerd. Voor hen hebben we een detacheringsmodel opgezet, zodat ze voor ons behouden bleven. Dit vanuit de gedachte dat het om goed opgeleide professionals gaat die we niet graag wilde laten gaan.

Dit bleek een goede oplossing, met een dubbel effect. We hebben mensen een alternatief kunnen bieden voor werk dat wij op dat moment niet hadden. Dat werkte omdat de vraag naar financiële professionals op dat moment ging groeien. Ook bij ons ging het weer de goede kant op, waardoor we een groot aantal mensen weer konden laten terugstromen. De sfeer in het bedrijf heeft hierdoor zelfs een boost gekregen en de klanten merkten het verschil in positieve zin."

Niet alle medewerkers bleven binnenboord. Sommige zochten ander werk. "Want zij hebben er niet zelf voor gekozen om gedetacheerd te worden", vervolgt Seemann. "Een aantal van hen heeft zich georiënteerd op de arbeidsmarkt en is vertrokken. De meest hebben toch een andere wending aan hun carrière gegeven. En ik ken er eigenlijk geen één die nu nog zonder werk zit. Natuurlijk waren mensen bezorgd, maar de afbouw is toch verlopen zonder al te grote fricties. En het is nu weer leuk werken bij Countus en dat straalt uit."

Label 'De Raadgevers'

De detachering is ondergebracht bij het label De Raadgevers, dat ondernemers helpt met juridische kennis, hr en organisatieadvies. Deze organisatie is eigendom van Countus. Sinds de afbouw bij Countus werd ingezet, is daar ook het onderdeel financiële professionals bijgekomen.

'De ervaringen zijn zo goed dat we de detachering van financiële professionals aan het uitbouwen zijn.'

"Momenteel zijn er nog een kleine twintig medewerkers vanuit Countus die nu nog op detacheringsbasis worden ingezet", vervolgt Seemann. "De ervaringen zijn zo goed dat we de detachering van financiële professionals aan het uitbouwen zijn. Momenteel is de vraag naar financiële professionals groot, vooral bij de grotere bedrijven en instellingen. Dus daar gaan we zeker succesvol in zijn.

Als vuistregel geldt dat detachering rendabel wordt vanaf een bestand van honderd inzetbare gedetacheerden. We hebben nu zeventig accountants en andere financiële professionals in het bestand. Ze melden zich vaak zelf aan. Daar zitten ook accountants bij die afkomstig zijn van andere kantoren."

Wat hielp bij dit initiatief was dat Countus niet in financiële problemen zat. "We zijn als groep financieel altijd gezond gebleven, met een solvabiliteit van meer dan vijftig procent. En met de maatregelen die we in de afgelopen twaalf maanden hebben genomen is het fundament gelegd voor nieuwe groei en ontwikkeling."

Henk Vlaming is journalist.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.