Banken moeten gegevens gaan delen
Nederlandse banken zijn voortaan verplicht om andere bedrijven, bijvoorbeeld techreuzen als Google, Facebook en Apple, toegang te verlenen tot de betaalrekening van hun klanten. Daarvoor moet een consument dan wel expliciet toestemming hebben gegeven. Ook moeten die andere partijen beschikken over de vereiste vergunning van De Nederlandsche Bank (DNB).
Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) stelt dat consumenten hierdoor meer keuze krijgen in hoe zij kunnen betalen aan de kassa en online. Afrekenen zou bijvoorbeeld ook kunnen via derde partijen die een app of wallet aanbieden. Ook kunnen consumenten een bedrijf toegang geven tot de informatie op hun betaalrekening om een digitaal huishoudboekje te maken.
Nederland voerde dinsdag de Europese betaalrichtlijn PSD2 in, ruim een jaar later dan oorspronkelijk de bedoeling was. De richtlijn moet een grote vernieuwingsslag in de financiële sector teweegbrengen. Maar er was in Nederland veel discussie over het regelen van het toezicht hierop. Vandaar dat het proces in Den Haag erg traag verliep.
Ook kwam de bankensector in een negatief daglicht met betrekking tot PSD2. In 2017 deden inspecteurs van de Europese Commissie invallen bij onder meer de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), omdat de sector zich zou verzetten tegen de nieuwe concurrentie. Later zeiden banken dat ze juist veel nieuwe kansen zien.
Bron: ANP
Gerelateerd

Brussel stelt wet digitale euro voor en verplicht acceptatie cash
De Europese Commissie heeft een wettelijk kader opgesteld dat volgens haar nodig is als de Europese Centrale Bank (ECB) zou besluiten tot de uitgave van een digitale...

Onderzoek: mobiel betalen bijna even populair als met contant geld
Nederlanders betaalden vorig jaar bijna even vaak contactloos met een mobiele telefoon of smartwatch als met contant geld.

Schade fraude betalingsverkeer bedroeg vorig jaar bijna 61 miljoen euro
De schade door fraude in het betalingsverkeer bedroeg in 2022 bijna 61 miljoen euro. Het ging vooral om schade door helpdeskfraude, maar ook door phishing, gestolen...

Banken: schade fraude betalingsverkeer bijna 61 miljoen in 2022
De schade door fraude in het betalingsverkeer bedroeg in 2022 bijna 61 miljoen euro.

DNB: te veel winkeliers weigeren contant geld
Het komt te vaak voor dat winkeliers geen contante betalingen meer aannemen. Die waarschuwing geeft De Nederlandsche Bank (DNB) af.