Nieuws

Rechter: 750 x 250 euro voor fraudeonderzoek is redelijk

Dat het Havenbedrijf KPMG 384.932,46 euro betaalt voor een fraudeonderzoek moet het bedrijf zelf weten. De fraudeur in kwestie hoeft echter niet meer dan 226.875 euro te vergoeden aan zijn voormalige werkgever, zegt de Rechtbank Rotterdam.

Lex van Almelo

KPMG onderzocht de fraude door een werknemer, die met dertien valse facturen van de gelieerde FMS Group bv in totaal 457.319,50 achterover drukte. De zaak kwam aan het licht dankzij een melding van ING bank, die enkele contante kasopnames verdacht vond.

Het Havenbedrijf liet KPMG een intern onderzoek uitvoeren en kreeg daarvoor facturen van 146.727,02, 143.483,01 respectievelijk 94.722,43 euro. Daarbij ging het om 425,3, 452,7 respectievelijk 401,9 manuren van specialisten die tussen de 150 en 450 euro per uur kostten.

De rechtbank laat zich niet uit over de redelijkheid van de factuur van KPMG. Gezien de contractsvrijheid doen rechters in principe geen uitspraak over de juiste prijs. Op grond van het Burgerlijk Wetboek kan de rechter echter wel het bedrag verlagen dat een partij aan schadevergoeding moet betalen. De Rechtbank Rotterdam vindt 1279,9 uren van 12 juli 2018 tot en met 18 oktober 2018 onredelijk veel om de fraudeur mee te belasten.

Geen specificaties

Uit de overgelegde specificaties van de werkzaamheden blijkt onvoldoende wat precies door wie en wanneer is gedaan. Daardoor kan de kantonrechter niet vaststellen of de werkzaamheden en de gehanteerde tarieven redelijk en noodzakelijk waren. De kantonrechter kan daarom niet uitsluiten dat KPMG efficiënter had kunnen werken. Bovendien vraagt de kantonrechter zich af welke werkzaamheden KPMG nog heeft uitgevoerd op de dag nadat het onderzoeksrapport klaar was.

Al met al vindt de kantonrechter het redelijk om de fraudeur 750 uur onderzoek te laten vergoeden op basis van een uurtarief van 250 euro ex btw. Het Havenbedrijf krijgt van de bijna vier ton dus niet meer dan 226.875 euro terug.

Declareren

Als het Havenbedrijf de rekening van KPMG te hoog vindt, kan het de zaak voorleggen aan de Raad voor Geschillen. Te veel declareren is tuchtrechtelijk verwijtbaar als de accountant het te bont maakt. Bijvoorbeeld door zonder enige terughoudendheid uren en studie-uren te declareren. Uit de tuchtrechtspraak komt naar voren dat accountants duidelijke afspraken moeten maken over declareren, zich daaraan moeten houden en hun facturen duidelijk moeten specificeren.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.