ADR onderzoekt 'ongeschreven regels' binnen Belastingdienst
De Audit Dienst Rijk deed onderzoek naar ‘ongeschreven regels’ bij de Belastingdienst en het ‘kerndepartement’ van het ministerie van Financiën. Staatssecretaris Snel pleit voor meer aandacht voor cultuur en gedrag bij de vernieuwing van de Belastingdienst.
De staatssecretaris heeft een eerste voortgangsrapportage over het jaarplan van de Belastingdienst aan de Kamer gezonden. In de aanbiedingsbrief wordt voorgesteld om 'cultuur' als vierde pijler aan de aanpak 'Beheerst vernieuwen' voor de Belastingdienst toe te voegen. "Hiermee beoog ik binnen de Belastingdienst een open en veilig klimaat te creëren waar medewerkers in hun kracht gezet worden, zich veilig voelen en fouten kunnen worden gemaakt", aldus Snel. "Een klimaat waar fouten op het juiste niveau worden gemeld, nadrukkelijk van die fouten wordt geleerd, dilemma’s worden besproken en moreel leiderschap en rechtstatelijk handelen de mores zijn. En waarbij in de relatie met burgers en bedrijven oog is voor de menselijke maat."
In de Kamerbrief schrijft Snel dat ten aanzien de andere drie pijlers van het vernieuwingsplan - personeel, ICT en sturing en beheersing - inmiddels de nodige stappen zijn gezet. Als onderdeel van de pijler 'sturing en beheersing' loopt bij de Belastingdienst sinds maart 2019 een omvangrijk leiderschaps- en cultuurprogramma, getiteld 'Wij zijn de Belastingdienst'. Daarin staan begrippen als openheid, resultaat, samenwerken en integriteit centraal.
Ongeschreven regels
In de brief komt een verkennend onderzoek van de Audit Dienst Rijk (ADR) aan de orde, naar de 'ongeschreven regels' van de managementcultuur van de Belastingdienst en het kerndepartement. Het onderzoeksrapport geeft verschillende adviezen om de cultuur te versterken.
De ADR identificeerde twaalf ongeschreven regels die een beeld geven van de samenwerking bij de Belastingdienst zelf, binnen het kerndepartement en onderling. Regels zoals 'Zorg dat je bewindspersonen niet in de problemen komen', 'Doe alleen waar je verantwoordelijk voor bent' en 'We lossen het zelf op'. De bestuursraad van Financiën herkent zich grotendeels in het beeld dat het onderzoek oplevert en denkt dat het rapport kan helpen bij cultuurtrajecten die al gestart zijn.
Incidenten
De Belastingdienst kwam in de afgelopen periode regelmatig negatief in het nieuws, onder meer door kostbare en mislukte ICT-projecten, fouten bij de toekenning van kinderopvangtoeslag, frauderende medewerkers en een te riante vertrekregeling die gaten in de bezetting opleverde.
Volgens de ADR is als gevolg van zulke incidenten binnen het ministerie "wantrouwen ontstaan richting de Belastingdienst". Daarbij speelt mee dat de Belastingdienst het kerndepartement over zulke zaken "niet altijd adequaat informeert". De dienst zelf klaagt op haar beurt dat het ministerie zich te veel met de gang van zaken bemoeit, aldus de ADR.
Gerelateerd

Ombudsman: Overheid leert nauwelijks van grote hersteloperaties
De overheid leert nauwelijks van de opgedane ervaringen uit grote hersteloperaties, zoals die voor de toeslagenaffaire en de aardbevingsschade in Groningen. Bij...

Fiscus beslist meestal te laat op verzoek tot inzage gegevens
Het lukt de Belastingdienst vaak niet om op tijd te beslissen op verzoeken van belastingplichtigen om inzage in hun eigen persoonsgegevens die bij de fiscus gebruikt...

'Belastingdienst verzamelde op grote schaal persoonlijke gegevens'
De Belastingdienst heeft op grote schaal persoonlijke gegevens van belastingbetalers, waaronder ook uitingen op sociale media, verzameld en gebruikt bij haar toezicht...

Parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid start openbare verhoren
De parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening start op woensdag 6 september met een reeks verhoren. De enquêtecommissie heeft 43 openbare verhoren...

Boekenonderzoek fiscus leverde vorig jaar ruim 800 miljoen euro extra op
De Belastingdienst heeft dankzij bijna negenduizend boekenonderzoeken bij bedrijven en instellingen in 2022 bijna 840 miljoen euro extra aan belastinggeld binnengekregen.