Nieuws

Britse toezichthouder stelt rapport Carillion uit

De Britse toezichthouder Financial Reporting Council (FRC) heeft het rapport over het onderzoek naar de audit van het failliete bouwbedrijf Carillion uitgesteld met zes maanden vanwege de 'uitzonderlijke schaal en complexiteit' van het onderzoek.

Dat meldt de FRC. "De schaal en complexiteit van deze zaak is uitzonderlijk, met een enorme hoeveelheid documenten en informatie die moet worden beoordeeld en geanalyseerd. Het onderzoek omvat een periode van vier jaar en tal van belangrijke controlegebieden, waaronder de boekhouding voor bouw- en dienstencontracten, pensioenverplichtingen, goodwill en continuïteit. Alle boekjaren en alle auditonderdelen worden onderzocht. De FRC verwacht daarom nu de eerste fase van haar onderzoek in de zomer van 2020 te voltooien, in plaats van januari 2020."

De FRC laat ook weten dat het accountants Richard Adam en Zafar Khan onderzoekt, die beiden bij Carillion werkten als group finance directors en in die rol meewerkten aan het opstellen van de financiële cijfers van Carillion. Naast het onderzoek naar het controlewerk van KPMG meldt de FRC dat er nog een onderzoek loopt naar KPMG in verband met de Audit Quality Review van de FRC, vanwege enkele aspecten van de audit bij Carillion voor het boekjaar dat eindigde in 2016.

Faillissement Carillion

Carillion, dat zo'n 43 duizend medewerkers had, deed veel opdrachten voor de Britse overheid, zoals de aanleg van wegen en de bouw van ziekenhuizen en gevangenissen. Het bedrijf kwam in juli 2017 voor de derde keer in vijf maanden met een winstwaarschuwing, waarna het aandeel kelderde. Begin 2018 vroeg Carillion faillissement aan, nadat gesprekken met de overheid en kredietverstrekkers over een kapitaalinjectie niets hadden opgeleverd. Kort daarna kondigde de FRC aan een onderzoek in te stellen naar KPMG, de accountant van Carillion.

Het omvallen van Carillion, samen met enkele andere boekhoudschandalen in het Verenigd Koninkrijk, leidde tot vier onderzoeken naar het functioneren van de Britse auditmarkt en het toezicht daarop: het onderzoek van de Britse marktwaakhond Competitions and Market Authority, de Brydon Review, een onderzoek van de Lagerhuiscommissie Business, energy and industrial strategy (Beis), en de Kingman Review.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.