Nieuws

Overheid stopt gebruik antifraudesysteem

Na een uitspraak van een rechter, stopt de overheid met het gebruiken van het antifraudesysteem SyRI. Volgens de rechter kan het computersysteem, waarmee de overheid allerlei gegevens van burgers aan elkaar koppelt, niet door de beugel.

SyRI kan dus niet meer worden ingezet als middel tegen handhaving, concludeert het verantwoordelijke ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Gemeenten gebruikten het Systeem Risico Indicatie (SyRI) om aanwijzingen voor fraude te zoeken, maar het blijkt een te grote inbreuk op de privacy.

Er is haast geen persoonsgegeven te bedenken dat niet voor verwerking in aanmerking komt, aldus de rechtbank in Den Haag. Bovendien is de manier waarop het systeem werkt niet te controleren. De rechtbank vindt dat het systeem niet past bij het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

De rechters veegden niet het hele systeem van tafel. Controle van fraude is op zich een legitiem doel, maar twee bepalingen over de inzet van SyRI worden "onverbindend verklaard". Dat betekent dat ze terug moeten naar de tekentafel. Hoe dat wordt opgelost, is aan de Tweede Kamer, aldus de persrechter. SyRI werd ingezet in Rotterdam, Eindhoven, Haarlem en Capelle aan den IJssel.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.