Nieuws

Voorzitter NBA: 'we zitten in het oog van de storm'

Als vervolg op de rapporten van MCA en CTA is het wachten nu op een brief van minister Hoekstra van Financiën. Ondertussen zit de NBA echter niet stil, stelt NBA-voorzitter Marco van der Vegte in een nieuwe editie van 'Vragen aan de voorzitter'.

Van der Vegte kijkt terug op een "roerige periode" rondom het uitbrengen van rapporten van achtereenvolgens de Monitoringcommissie Accountancy (MCA) en de Commissie Toekomst Accountancysector (CTA). Met de MCA is kort na verschijning van haar eindrapport een bijeenkomst georganiseerd om de bevindingen te duiden en met het ministerie van Financiën is gesproken over de rapportage van de CTA.

De bal ligt nu bij het ministerie, dat een brief aan de Tweede Kamer opstelt voor minister Hoekstra op basis van de aanbevelingen van beide commissies. "Het voelt een beetje als het oog van de storm waarin we nu zitten", aldus de NBA-voorzitter. De beroepsorganisatie is alvast bezig, samen met kantoren en de AFM, om te kijken naar verbeteringen in de opzet van het toezicht en het uitwerken van kwaliteitsindicatoren. Dat laatste is een belangrijke aanbeveling van de CTA. Ook aan de rol van de accountant rondom fraude en continuïteit wordt gewerkt.

Eén van de voorstellen van de CTA is verder het instellen van een 'kwartiermaker' voor de sector. Van der Vegte is benieuwd naar de precieze rol en het mandaat van zo'n kwartiermaker, zo stelt hij in de video.

Rapport Inspectie

In februari verscheen ook een rapport van de Inspectie SZW, naar de arbeidsbelasting bij accountantskantoren. Dat kwam voor de NBA niet onverwacht, maar was volgens de voorzitter evengoed "vreselijk balen", want de uitkomst was "best negatief op een aantal fronten".

De inspectie constateerde dat op aantal punten de wet- en regelgeving niet werd nageleefd. "Als er iets van accountants mag worden verwacht dan is het dat ze dat doen, dus vinden we dit niet acceptabel", aldus Van der Vegte. Hij roept kantoren waar het wel goed gaat van harte op om hun ervaringen te delen met anderen.

Mkb-campagne

De NBA-voorzitter kondigt ook de mkb-variant aan van de NBA-campagne 'Nederland rekent op zijn accountants', dit keer opgezet in samenwerking met de Commissie MKB. In de nieuwe uitingen praten ondernemers over hun accountant. De campagne start begin maart, is te beluisteren op een aantal radiostations en zichtbaar in diverse vakbladen voor mkb-ondernemers.

Het video-interview met de NBA-voorzitter is te bekijken via Accountant.nl, NBA.nl, het YouTube-kanaal van de NBA en LinkedIn. Leden kunnen vragen indienen via vragenaandevoorzitter@nba.nl. De volgende uitzending is gepland voor 26 maart aanstaande. Terugkijken van eerdere edities kan hier.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.