Samsung maakt bezwaar tegen miljoenenboete ACM
Elektronica- en techconcern Samsung maakt bezwaar tegen een opgelegde boete van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), heeft de toezichthouder bekendgemaakt.
Het Zuid-Koreaanse bedrijf kreeg vorig jaar een boete van bijna 40 miljoen euro voor beïnvloeding van de prijzen die winkels voor Samsung-televisies rekenden, waardoor klanten duurder uit waren.
De ACM verklaart het bezwaar van Samsung ongegrond. Samsung kan de boete nu aanvechten bij de rechter. Of het bedrijf dit doet is vooralsnog onbekend. Samsung stelde in zijn bezwaarschrift onder meer dat het onjuist is dat het bedrijf de verkoopprijzen continu in de gaten heeft gehouden.
Concurrentieverstorend
Volgens de concurrentiewaakhond heeft Samsung in de periode van januari 2013 tot en met december 2018 geregeld onlineverkoopprijzen van Samsung-televisies van zeven detailhandelaren bepaald. "Het op deze wijze afstemmen van het prijsgedrag van detailhandelaren is een verboden concurrentieverstorende praktijk. Het gedrag van Samsung had tot doel om de mededinging te beperken", aldus de ACM.
Bij onderzoek stuitte de ACM op ongeoorloofde praktijken van Samsung bij winkeliers die televisies van het merk aanboden in hun webshop. Als de verkoopprijzen lager waren dan Samsung wilde, stuurde het bedrijf de verkopers berichten dat de prijs omhoog moest. Dit presenteerden medewerkers als advies, maar volgens de marktautoriteit ging het helemaal niet om vrijblijvende boodschappen. Daarnaast greep Samsung ook in als winkeliers klaagden over concurrenten die tv's van het merk voor minder in de verkoop deden.
Klachten
De ACM kwam op de verboden handelspraktijken door klachten van winkeliers. De toezichthouder nam eerder het besluit om de winkeliers die meededen aan de prijsbeïnvloeding niet te beboeten.
Samsung stuurde als "spin in het web" de afstemming van de verkoopprijzen namelijk sterk aan. "Maar het laat wel zien dat retailers moeten oppassen, dat ze ook iets kunnen weigeren." De ACM heeft geen aanwijzingen dat Samsung nog steeds prijsafspraken maakt.
Bron: ANP
Gerelateerd

Rabobank krijgt miljoenenboete EU om obligatiekartel met Deutsche Bank
Rabobank moet een boete van 26,6 miljoen euro betalen voor het maken van geheime afspraken met Deutsche Bank over de handel in staatsobligaties. Ze wisselden stiekem...

ACM staat bedrijven toe om samen te werken voor vergroening
Voor het halen van duurzame doelen mogen bedrijven met elkaar samenwerken.

EU deelt hoge boete uit voor overname zonder goedkeuring
Het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Illumina heeft een boete van 432 miljoen euro gekregen voor het afronden van een overname zonder goedkeuring vooraf van de...

Europees kunstgraskartel zette mogelijk concurrentie buitenspel
De Europese Commissie heeft een inval gedaan bij kunstgrasproducent TenCate Grass uit Nijverdal.

Brussel doet invallen in geurstoffenindustrie om kartelonderzoek
De Europese Commissie heeft dinsdag invallen gedaan bij bedrijven en een organisatie in de geurstoffenindustrie vanwege mogelijke overtreding van kartelregels.