AD: Jongeren willen steeds vaker zzp'er worden
Steeds meer jongeren willen zelfstandig ondernemer worden. Meer zeggenschap over werktijden en beter loon zouden de belangrijkste redenen zijn voor jongeren om zzp'er te worden.
Dat meldt het AD op basis van analyses van arbeidsmarktdeskundigen. Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de Kamer van Koophandel bevestigen de ontwikkeling.
De opmars van het ondernemerschap onder jongeren is opmerkelijk, in een tijd waarin er flinke tekorten zijn in de arbeidsmarkt. Het is momenteel makkelijker dan ooit om een contract te krijgen.
Cijfers van het CBS laten echter zien dat het aantal zelfstandig ondernemers in het derde kwartaal weer flink is gestegen. Momenteel telt Nederland 1,2 miljoen zzp'ers. Vooral in de zorg- en welzijnsberoepen groeit het aantal hard, gevolgd door technische, commerciële en ICT-beroepen.
Werktijd zelf bepalen
Arbeidsmarktdeskundigen zien de trend niet gauw keren, ook al is de verwachting dat de werkloosheid in 2023 weer iets zal stijgen. Het zelf kunnen bepalen van werktijden en meer verdienen zijn volgens arbeidsmarktdeskundige Rob Witjes van het UWV de belangrijkste redenen voor het kiezen voor het ondernemerschap. "Vooral in krappe sectoren waar met roosters wordt gewerkt, zoals in de kinderopvang, zorg en het onderwijs, geven mensen aan dat ze zelf over hun werktijden willen gaan", aldus Witjes.
Steeds meer jongeren beginnen ook een eigen bedrijf. Volgens het CBS is er een flinke stijging te zien van 11 procent in de leeftijdscategorie tussen de 25 en 40 jaar.
AD: 'Jongeren willen niet meer onder een baas werken: aantal zzp’ers blijft groeien'
Gerelateerd

CBS: Werkloosheid licht afgenomen
De werkloosheid in Nederland is in oktober licht afgenomen ten opzichte van een maand eerder. Hiermee heeft de lichte toename van de werkloosheid in het afgelopen...

Finance professional ziet talentschaarste nog steeds als grootste risico
Voor finance professionals vormt de uitdaging om talent te vinden en te behouden op dit moment nog het grootste risico voor hun bedrijven, door de lage werkloosheid...

Adviescollege: wetsvoorstel tegen schijnzelfstandigheid werkt niet
Het wetsvoorstel van minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) om schijnzelfstandigheid terug te dringen werkt niet.

Onderzoek: Tweederde Nederlanders wil periode in buitenland wonen en werken
Veel Nederlanders zouden graag voor een langere periode in het buitenland wonen en werken.

Zzp'ers werken nog steeds anders dan voor corona
Hoewel zzp'ers in 2023 veel minder te maken hadden met veranderingen in hun manier van werken dan in coronajaar 2021, ervaren zij nog steeds meer veranderingen dan...