Nieuws

Fiscaal surfen - Week 41

Een overzicht van het belastingnieuws dat Accountant.nl de afgelopen week tegenkwam op het web.

Box 3

Proefprocedures massaalbezwaarplusprocedure box 3 van start
De proefprocedures rond de massaalbezwaarplusprocedure voor box 3 beginnen. Er zijn vier proefzaken geselecteerd die elk door verschillende rechtbanken worden behandeld.
(Bron: SRA)

Uw (voorlopige) aanslag schenkbelasting en mogelijke gevolgen voor box 3
Moet u in 2023 schenkbelasting betalen over een schenking? En hebt u dit jaar aangifte gedaan of gaat u dat nog doen? Dan kan het gebeuren dat uw box 3-inkomen in 2024 hoger uitvalt. Lees in dit bericht wat dit voor u betekent.
(Bron: Belastingdienst)

Minimumloon

Minimumloon omhoog en invoering uniform uurloon per 1 januari 2024
Op 1 januari 2024 gaat het wettelijk minimumloon omhoog met 3,75%. Het wettelijk bruto minimumuurloon voor werknemers van 21 jaar en ouder bedraagt dan € 13,27 per uur. Het gaat om een reguliere indexatie, elk half jaar stijgt het minimumloon mee met de cao-lonen. Tegelijk voert het kabinet per 1 januari 2024 een nieuwe wet in voor het minimumuurloon.
(Bron: ministerie vn Sociale Zaken en Werkgelegenheid)

Vrijwilligersorganisaties

Tweede Kamer wil vereenvoudiging fiscale regels vrijwilligersorganisaties
Een motie over het vereenvoudigen van financiële en fiscale regelingen voor vrijwilligersorganisaties en filantropische instellingen is aangenomen door de Tweede Kamer.
(Bron: Taxence)

Machtigingen

Belastingadviseurs moeten machtiging oud-klanten tweemaal intrekken
Belastingadviseurs die niet langer de administratie voeren voor een klant moeten machtigingen voor de Serviceberichten Aanslag 2024 (SBA) twee maal intrekken. Één maal voor de doorlopende machtiging en één maal voor het proces Massale Automatische Uitbreiding. Dat meldt de Belastingdienst.
(Bron: TaxLive)

Zzp'ers

Belangenorganisaties niet te spreken over nieuwe zzp-wet
De nieuwe wet die schijnzelfstandigheid moet tegengaan, krijgt geen applaus van zzp-organisaties. De wet schiet zijn doel voorbij, vindt ZZP Nederland, en koepelorganisatie Vereniging Zelfstandigen Nederland gaat nog een stapje verder: 'Zelfstandig werken wordt bijna onmogelijk gemaakt.'
(Bron: Fiscaal Vanmorgen)

Dividendbelasting

Inwerkingtreding inhoudingsvrijstelling voor niet-onderworpen rechtspersonen
Per 1 januari 2024 treedt de inhoudingsvrijstelling dividendbelasting in werking voor niet aan vennootschapsbelasting onderworpen opbrengstgerechtigden. Daarnaast moet vanaf dan de opgaaf of aangifte dividendbelasting digitaal worden gedaan.
(Bron: Deloitte)

Besluiten

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.