Nieuws

Bijna acht van de tien mensen kopen online

In de eerste helft van 2023 heeft 78 procent van de bevolking van twaalf jaar of ouder iets online gekocht. Dat is vier procent meer dan een jaar eerder en vergelijkbaar met 2021. De verkoop van digitale producten en diensten nam vergeleken met 2022 licht toe, terwijl de verkoop van goederen nauwelijks is veranderd.

Dit blijkt uit het onderzoek ICT-gebruik van huishoudens en personen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Van de 25- tot 35-jarigen shopt 93 procent online. Onder 75-plussers deed 36 procent online-aankopen, stelt het CBS op basis van een enquĂȘte onder zesduizend Nederlanders.

Het CBS maakt onderscheid tussen het online kopen van spullen zoals meubels, kleding of boeken enerzijds en het leveren van onlineproducten of -diensten zoals e-books, spellen en kaartjes anderzijds.

42 procent van de mensen kocht dit jaar online kaartjes voor een concert, film of het theater. Dat was vorig jaar nog 38 procent. Ook werd vaker een abonnement voor internet of mobiele telefoon gekocht of muziek via een streamingdienst, constateert het statistiekbureau.

Klachten

Bijna de helft (43 procent) van de mensen die online-aankopen deed, had klachten over de aanschaf. In 2021, toen er ook naar klachten werd gevraagd, was dat 56 procent.

De meest genoemde klacht is te late levering van bestelde producten. Ook hebben mensen last van technische problemen bij bestellen of betalen en moeilijkheden bij het vinden van informatie over garantie en wettelijke rechten.

Bron: ANP/CBS

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.