Nieuws

Hogere omzet winkeliers ondanks lagere verkopen

Winkeliers hebben in november ruim drie procent meer omgezet, hoewel ze minder goederen verkochten. Supermarkten en andere verkopers van voedingsmiddelen zagen de omzet het hardst stijgen.

De gehele detailhandel behaalde 3,2 procent meer omzet dan een jaar eerder. Dat komt vooral door de hogere prijzen. Het volume, de hoeveelheid artikelen of voedingsmiddelen die winkeliers verkochten, was 0,8 procent lager. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De omzetcijfers zijn gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen in november. Op sommige dagen van de week wordt meer verkocht dan op andere dagen. Zonder deze correctie was de omzet van de detailhandel 3,7 procent hoger dan in november 2022.

Voeding en non-food

De winkels in voedings- en genotmiddelen hebben in november 4,8 procent meer omzet behaald dan in november 2022. Het verkoopvolume was 1,7 procent lager dan een jaar eerder. De omzet van supermarkten lag 5,1 procent hoger en de omzet van speciaalzaken was 3,3 procent hoger. De omzet van non-foodwinkels groeide in november met 0,7 procent. Het verkoopvolume was 2,1 procent lager dan een jaar eerder.

Drogisterijen en winkels in consumentenelektronica hebben in november meer omgezet dan een jaar eerder. Daarentegen hebben winkels in schoenen en lederwaren, winkels in meubels en woninginrichting, kledingwinkels, winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren en de winkels in recreatie-artikelen in november minder omgezet.

Online werd in november 0,3 procent minder omgezet. Webwinkels hebben weliswaar 4,6 procent meer omgezet, mede dankzij Black Friday, maar de online-omzet van winkels waarvan verkoop via internet een nevenactiviteit is, lag 6,7 procent lager.

Bron: ANP/CBS

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.