Nieuws

Hogere omzet voor winkeliers in feestmaand december

Winkeliers hebben in de belangrijke feestmaand december ruim 4 procent meer omgezet. Ook het verkoopvolume nam toe. Supermarkten en andere verkopers van voedingsmiddelen zagen de omzet het hardst stijgen.

De gehele detailhandel boekte in december 4,2 procent meer omzet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat komt grotendeels door de hogere prijzen. Het volume, ofwel de hoeveelheid spullen of voedingsmiddelen die winkeliers verkochten, was 1,7 procent hoger. In heel 2023 heeft de detailhandel 5,6 procent meer omgezet dan in 2022, terwijl het verkoopvolume met 2,4 procent daalde.

De omzetcijfers zijn gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen in december. Op sommige dagen van de week wordt meer verkocht dan op andere dagen. Zonder deze correctie was de omzet van de detailhandel 1,9 procent hoger dan in december 2022.

De winkels in voedings- en genotmiddelen hebben vorige maand 4,6 procent meer omzet behaald dan in december 2022. Het verkoopvolume was 0,4 procent hoger dan een jaar eerder. De omzet van supermarkten lag 4,6 procent hoger en de omzet van speciaalzaken steeg 4,3 procent.

Non-foodwinkels

De omzet van non-foodwinkels groeide met 2,6 procent. Het verkoopvolume was 1,2 procent hoger dan een jaar eerder. Drogisterijen, kledingwinkels en winkels in schoenen en lederwaren hebben in december meer omgezet dan in december 2022. Daarentegen hebben winkels in meubels en woninginrichting, winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren, winkels in consumentenelektronica en witgoed en winkels in recreatieartikelen in december minder omgezet.

Online

Online werd vorige maand 1,2 procent minder omgezet. Webwinkels hebben 1,3 procent meer omgezet. De online-omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit was echter 4,6 procent lager.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.