Nieuws

Vermogen vijf rijkste mensen sinds 2020 verdubbeld

Het vermogen van de rijkste vijf personen op aarde is sinds 2020 verdubbeld, stelt Oxfam Novib in een nieuw rapport. Volgens de organisatie voor ontwikkelingssamenwerking tekent die forse stijging van hun rijkdom de toenemende ongelijkheid in de wereld. Oxfam Nederland pleit voor vermogensbelasting voor 'superrijken'.

Oxfam rekent voor dat 's werelds rijkste vijf mannen van een gezamenlijk vermogen van 405 miljard dollar naar 869 miljard dollar gingen. Het ging op de peildatum in november vorig jaar om Elon Musk (Tesla), Bernard Arnault en familie (LVMH), Jeff Bezos (Amazon), Larry Ellison (Oracle) en Warren Buffett (Berkshire Hathaway).

Miljardairs

Naast de explosief gestegen vermogens van de rijkste vijf mannen ter wereld, is ook het gezamenlijk vermogen van alle miljardairs in de wereld hard gestegen. Zij zagen hun rijkdom sinds 2020 stijgen met 34 procent, oftewel 3,3 biljoen dollar. De rijkste één procent ter wereld bezit 59 procent van alle financiële activa, zoals aandelen, obligaties of spaargeld.

Doordat de lonen van veel mensen geen gelijke tred hielden met de inflatie, zijn volgens Oxfam tegelijkertijd vijf miljard mensen er in koopkracht op achteruitgegaan. De organisatie noemt de cijfers in een nieuw rapport ter gelegenheid van de bijeenkomst van het Wereld Economisch Forum (WEF) in Davos.

Groeiende ongelijkheid

Als de huidige economische trends doorzetten, is de wereld binnen tien jaar de eerste biljonair 'rijker', maar is de armoede pas over 229 jaar verdwenen, aldus Oxfam. De organisatie noemt meerdere oorzaken achter de groeiende ongelijkheid.

Zo lukt het de grootste bedrijven ter wereld om steeds meer andere ondernemingen in te lijven of een groot deel van de markt te veroveren. Daarmee groeit ook hun macht om bijvoorbeeld de prijzen te verhogen, zonder al te grote gevolgen voor hun concurrentiepositie. Die hogere prijzen voelen consumenten weer in hun portemonnee.

Oxfam wijst op de grote marktmacht van techspelers als Google, Facebook en Amazon. Maar ook bijvoorbeeld farmaceutische bedrijven of zadenverkopers klonteren steeds meer samen tot enkele zeer machtige spelers.

Vermogensbelasting voor superrijken

De Nederlandse tak van Oxfam Novib pleit voor invoering van een vermogensbelasting voor “superrijke” Nederlanders. De ongelijkheid in ons land groeit, aldus de hulporganisatie, die daarbij verwijst naar de recente 'Fat Cat Day' van vakbond FNV: "De ceo's van Nederlandse multinationals harkten in een kleine week een bedrag binnen waar een werknemer met het minimumloon een jaar voor moet werken."

Nederland telde eind vorig jaar een recordaantal van 51 miljardairs, aldus Oxfam. "En terwijl de rijkste één procent gemiddeld twintig tot dertig procent belasting betaalt, komt de gemiddelde Nederlander uit op zo'n veertig procent."

De hulporganisatie wil dat de rijkste één procent, met een vermogen vanaf 2,3 miljoen euro, jaarlijks twee procent belasting gaat betalen over hun bezit. Bij een vermogen van vijftig miljoen euro of meer moet dat drie procent worden en vanaf een miljard zou het vijf procent vermogensbelasting moeten zijn. 

Volgens het FD is de kans dat Oxfam voldoende steun krijgt vanuit de Tweede Kamer niet groot. "Alleen GroenLinks-PvdA, de ChristenUnie en SP hadden voorstellen voor een dergelijke heffing in hun verkiezingsprogramma's staan." Oxfam Novib roept op haar website op om een petitie te tekenen die pleit voor de vermogensbelasting. Ook wil de organisatie gelijke belasting van inkomen uit vermogen en uit arbeid en een hogere winstbelasting voor bedrijven. 

Bron: ANP/FD/Oxfam Novib

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.