Nieuws

FD schetst groeiende interesse van private equity voor accountantskantoren

In een uitgebreid artikel beschrijft het FD de groeiende belangstelling van private equity-firma's voor de accountancy. Inmiddels is zo'n vijf procent van de markt in handen van investeringsmaatschappijen.

Het artikel in het FD verwijst onder meer naar eerdere analyses op Accountant.nl en in het magazine Accountant, over de opmars van private equity bij accountantskantoren.

Ook een recent rapport van BHB Dullemond, aan- en verkoopmakelaar van bedrijven in de zakelijke dienstverlening, wordt gememoreerd. Volgens dat rapport heeft private equity in de afgelopen twee jaar al een belang van achthonderd miljoen euro opgebouwd in Nederlandse accountants- en administratiekantoren. 

"Betroffen investeringen in zakelijke dienstverlening eerst vooral trustkantoren, consultancybureaus en detacheerders, inmiddels zijn accountants de jongste hype", aldus het FD. Volgens Jorg Quapp, eigenaar van BHB Dullemond, is vooral de loyaliteit van klanten van accountants een belangrijke reden waarom private equity de sector zo interessant vindt. "Je moet klanten wel heel erg mishandelen om ze kwijt te raken."

Sterke positie

De sterke positie van de accountant, zeker in het mkb, maakt dat accountants hun prijzen durven te verhogen. Dat blijkt ook uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De voorspelbare, repeterende dienstverlening van accountantskantoren maakt die "uitermate geschikt om met geleend geld te kopen en vreemd vermogen op de balans te zetten, een klassieke methode van private equity", aldus het FD.

Ook vergrijzing, opvolgingsproblematiek en meer werk door nieuwe en strengere regelgeving spelen mee bij het in zee gaan met private investeerders. Inmiddels worden ook grotere kantoren benaderd door private equity, zoals recent de Amerikaanse tak van Grant Thornton en van Baker Tilly. EY sloeg vorige zomer nog een aanbod van private investeerders af, die vooral belangstelling hadden voor de adviespraktijk.

Accountantsdag

Het FD verwijst verder naar eerdere statements van zowel toezichthouder AFM als beroepsorganisatie NBA, die allebei voorzichtig zijn als het gaat om de opmars van private equity in de sector.

Ook de jongste Accountantsdag van november 2023 wordt genoemd. Daar werd tijdens een deelsessie uitgebreid aandacht gegeven aan private equity. De helft van de 120 deelnemers aan die sessie gaf aan recent te zijn benaderd door private equity-firma's.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.