Opinie

NYP Publicatieprijs en het debat onder jonge accountants

De NIVRA Young Professionals Publicatieprijs, voor de derde maal uitgeschreven, wordt dit jaar niet uitgereikt. Ondanks het feit dat er zeker bijdragen waren met originele en verrassende elementen, bleef het niveau volgens de jury onvoldoende voor een hoofdprijs.

De NYP Publicatieprijs was de ‘vervanger' van de mr. dr. Sinnighe Damsté-prijs. Deze prijs, gericht op verschenen publicaties van jonge registeraccountants, is een aantal jaren geleden opgeheven wegens het beperkte aantal inzendingen. De in 2006 gestarte NYP Publicatieprijs beoogde young professionals, een belangrijke groep binnen de beroepsorganisatie, uit te dagen hun opvattingen in een essay kenbaar te maken. 

De eerste keer waren er voldoende inzendingen en een terechte winnaar (in de persoon van Albert Fieret), maar het gemiddelde niveau was niet bevredigend. In 2007 is alleen een Eervolle Vermelding uitgereikt, omdat geen van de inzendingen helemaal voldeed aan de criteria van de jury. In 2008 is nu dus geheel afgezien van uitreiking. 

Uitgaande van driemaal is scheepsrecht, heeft de jury besloten niet op deze voet verder te gaan. 

Het kan en mag echter niet zo zijn dat jonge accountants niet deelnemen aan het debat over de ontwikkelingen en de toekomst van het beroep. De leden van de NIVRA Young Professionals constateren bij hun bijeenkomsten bovendien wel degelijk een levendige belangstelling voor het debat, en uitgesproken meningen. 

Het is een evident belang voor iedereen die bij het beroep betrokken is - kantoren, beroepsorganisatie, toezichthouders en maatschappelijke organisaties - dat jonge beroepsgenoten hun rol spelen om het vak bij de tijd te houden en iedereen scherp te houden met nieuwe ideeën en soms oude ideeën die vergeten waren. 

Kennelijk is er bij jonge registeraccountants echter een blokkade om hun gedachten aan papier of aan een digitale opinie of weblog toe te vertrouwen. 

Wat is daarvan de reden? Komt het door de druk van de declarabele uren? Komt het omdat het niet in voldoende mate wordt gewaardeerd? Komt het omdat men er niet mee vertrouwd is? 

Wat de oorzaak ook is, naar mijn oordeel dienen de young professionals zelf, maar ook de kantoren en de opleiders, onder leiding van de beroepsorganisatie, iets aan deze schadelijke ontwikkeling te doen. 

We kunnen onze jonge beroepsbeoefenaars niet aan de kant laten staan en alleen uren laten maken. Alle opinion leaders in het beroep van nu zullen zich, als ze eerlijk terugkijken op hun carrière, herinneren dat zij in hun jonge jaren door hun kantoren of andere werkgever(s) de mogelijkheden hebben gekregen - en met name ook de ruimte - om zich te ontwikkelen. 

Ook waren er altijd oudere collega's die de ontwikkeling van deze jongeren stimuleerden, zonder onmiddellijk resultaten (al dan niet financieel) te willen zien. We mogen verwachten dat ook de oudere collega's van nu willen meewerken aan te ontwikkelen initiatieven. 

De jury van de nu opgeheven NYP Publicatieprijs heeft haar gedachten al laten gaan over de mogelijkheden. 

Een mogelijkheid is bijvoorbeeld om jongere collega's die hun ideeën willen publiceren te laten coachen door oudere professionals die zelf ervaring hebben met publiceren. Ook valt te denken aan het organiseren van debatbijeenkomsten waarin de aan het papier toevertrouwde ideeën door middel van stellingen op ludieke wijze worden uitgewerkt. 

Dit zijn slechts een paar ideeën. De jury houdt zich aanbevolen voor verdere sugesties. Wij hopen op niet al te lange termijn met stimulerende maatregelen te kunnen komen en vertrouwen erop dat old en young professionals de uitdaging aannemen.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Peter van der Zanden was veertig werkzaam in het openbare accountantsvak bij Ernst & Young en haar rechtsvoorgangers. Sinds 1993 is hij parttime hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg. Sinds 2006 is Van der Zanden raadsheer-plaatsvervanger in het Gerechtshof te Den Haag.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.