Opinie

Griekse crisis en gewetenloos Wall Street

Soms schrijft iemand anders een zaak zo scherp en raak op, dat zelf schrijven zinloos wordt. Daarom zou ik zeggen: leest u de column van Allan Sloan in The Washington Post van 10 maart 2010: Wall Street's role in Greek crisis should be no surprise.

Sloane, senior editor at large van het gerenommeerde Fortune, schrijft over de rol van Wall Street bij de financiële crisis rond Griekenland en over de noodzaak om hard in te grijpen in dit kapitalisme in zijn rauwste vorm. 

De column is vooral een aanrader voor mensen die nog altijd oprecht menen dat in de haute finance moraal en ethiek wel degelijk een rol spelen en dat ook waar geldelijk gewin de enige raison d'être is geworden, kan worden gesteund op 'vertrouwen' en 'principles', en die waarschuwen dat regelgeving vooral niet moet ‘doorschieten'. 

Ooit vervulden zakenbanken een nuttige rol, maar tegenwoordig zijn ze maar op één ding gericht, betoogt Sloan: "Here's the deal. Wall Street makes most of its money these days by speculating. It doesn't care about the collateral damage that its activities can inflict on people, companies and entire countries - unless the result is embarrassment, punishment, regulation or some combination of these."

Daarom verbaast hij zich niet over de handelwijze van Goldman Sachs c.s. in en rond de Griekse financiële crisis. Voor wie niet meer precies weet hoe het zit, legt Sloan het nog even heel duidelijk uit. 

Eerst hielpen Goldman Sachs en andere zakenbanken de Grieken met trucs hun overheidsschuld deels te verbergen voor de Europese rekenmeesters. En vervolgens gingen ze - via het in de markt zetten van en speculeren met credit default swaps - grootscheeps gokken dat Griekenland zijn schulden niet zou kunnen aflossen. Met als gevolg dat geld lenen voor Griekenland steeds duurder en moeilijker wordt, hetgeen herstel extra belemmert. Op deze manier kunnen de zakenbanken twee keer verdienen aan dezelfde en door henzelf beïnvloede financiële ellende. 

"How much of this stuff do the Street people own?", vraagt Sloan zich af (hij doelt op die gokproducten). "Where is it? What kind of securities has it been pushed into? No one knows. The one thing you can bet on, though, is that unraveling it all is going to be horribly complicated. Why? Because for Wall Street, complexity equals profitability."

"...unless someone smacks the Street - hard - Greece won't be the end of the story", schrijft Sloan. "And it won't be the last surprise."

Natuurlijk ligt de basis voor de Griekse problemen in Griekenland zelf. Maar wie de 'helpende' bijrol van Wall Street nog op enigerlei wijze weet te rijmen met kretologie over maatschappelijk verantwoord ondernemen - ook in die kringen populair - mag zijn vinger opsteken. 

Het opvallende en veelzeggende aan dit alles is natuurlijk dat Sloans hartenkreet niet uit de radicale of 'linkse' keuken komt, maar uit een journalistiek bastion van de vrije markteconomie, Fortune. En hij is niet de enige, want de situatie is ernstig. Een op zichzelf mooi en succesvol systeem dreigt om zeep te worden geholpen door gewetenloze geldzucht. 

De cruciale vraag wordt in hoeverre de kapitaalkrachtige financiële lobbies de door velen bepleite strakkere regulering van de zakenbanken weten tegen de houden. Plichtmatige waarschuwingen over ‘doorschietende regelgeving' klinken alweer volop. 

Het wordt een harde strijd. En accountants zouden er een rol bij kunnen spelen. Bij die hervormingen, bedoel ik dan uiteraard. En bij het signaleren van nieuwe financiële excessen. Met de lobbies van hun Wall Street-klanten kunnen ze zich daarentegen beter niet inlaten. 

Tom Nierop

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties 0 0 Spelregels debat

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.