Opinie

Accountant in stormachtig fraudeland

Laten we nou eens ophouden te speculeren of fraude door de crisis toeneemt. Als de nood hoog is, je hebt honger en geen geld, dan ligt jatten voor de hand. En wat voor personen geldt, gaat net zo goed op voor rechtspersonen. Staar u niet blind op de dijk, de AO/IB, als u de waterstand kunt beïnvloeden.

Hijs de stormbal, alle seinen op rood, want er is een verhoogd risico op alle soorten fraude. Daarom, accountant, doe iets en kijk nou ook eens verder dan de AO/IB, want gelegenheid alleen maakt niet de dief! 

Best aardig om aan verhoogde dijkbewaking te werken, maar het is beter om te zorgen dat het water structureel laag blijft. Dijkbewaking is er voor het incident, terwijl u zich op de regel zou moeten richten.

En het mooie is, in tegenstelling tot storm en hoog water: de fraudeur is te beïnvloeden. U zou zich daarom moeten focussen op wat uw controlecliënt doet om die mogelijke fraudeur op andere gedachten, tot ander gedrag te brengen. Dat is de kern van goede fraudebeheersing. 

Ga die fraudedialoog nou eens echt aan, in plaats van aan het einde van de controle een checklist in te vullen. Laat die directeur maar eens uitleggen waarom hij wordt gezien als het boegbeeld van integriteit en check dat op de werkvloer. Doe een ‘root analysis' op de ontslagzaken, het personeelsverloop en het verzuim. 

Neem daadwerkelijk kennis van het personeel-tevredenheidsonderzoek of initieer dat. Vraag na waarom nooit iemand de klok luidt. Stel gewetensvragen aan de inkoper die sinds kort een nieuwe jaguar rijdt en doe hetzelfde met de verkoper die in zijn eentje heel Zuidoost-Azië bedient. 

Staar u niet blind op de dijk, de AO/IB, als u de waterstand kunt beïnvloeden. Bedenk dat u het verschil kunt maken door vragen te blijven te stellen, de cliënt een spiegel voor te houden en advocaat van de duivel te blijven spelen. 

Kortom, wordt nou eens echt professioneel kritisch. Dat leert u niet in twaalf uur verplichte permanente educatie, bij uitzondering, maar in uw dagelijkse praktijk als hoofdregel, elk uur van de dag.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Peter Schimmel is eigenaar van Deskundigonderzoek.nl. Hij was eerder onder meer als partner verbonden aan Grant Thornton.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.