Opinie

Multitasken maakt een accountancystudent slomer

Onderzoek heeft bevestigd wat u misschien al dacht: ook een accountancystudent wordt minder productief, zeg maar gerust slomer, van het continue aanwezig zijn in de online wereld. Maar er zijn ook andere bijwerkingen zichtbaar.

Maarten Visser

Accountancystudenten zijn zich niet meer bewust van de impact van de online wereld op hun handelen in het dagelijks leven. Het is daarom tijd om op de rem te trappen, in plaats van op het gaspedaal.

Maar is dit dan een probleem, denkt u wellicht. Laat ik hem anders aan u stellen: zou u meer werk willen verrichten in dezelfde tijd? Tuurlijk, want meer tijd hebben voor andere zaken werkt in uw voordeel.

Onderzoek van de Belgische neuropsychiater Theo Compernolle (2015) heeft uitgewezen dat mensen die multitasken doordat ze veel online aanwezig zijn, minder productief zijn.

Met online aanwezig zijn wordt door Compernolle bedoeld het continue switchen tussen bijvoorbeeld luisteren naar de docent in een college en het 'checken van Facebook'. Als ik mijn derdejaars accountancyklas rondkijk is dit de normaalste zaak van de wereld.  Terwijl dit gedrag met het oog op de beroepspraktijk waarin wij straks gaan werken eigenlijk not done is. Want de prijzen van accountancydiensten staan onder druk. Elk tijdsvoordeel geleverd door een accountancystudent kan voor een kantoor dus een essentieel concurrentievoordeel opleveren.

Creatief denken

Een andere bijwerking van het multitasken door de online wereld is de vermindering van het creatief denken. Terwijl dit juist in deze tijd het hardst nodig is. Compernolle omschrijft dit in zijn boek: Ontketen je brein met de volgende woorden: 'Als je voortdurend reactief consumeert (aanwezig bent in de online wereld), heb je geen tijd of ruimte om informatie te verwerken en eigen creatieve ideeën te ontwikkelen, of ze voor iets waardevols te gebruiken.'

Nu denkt u: het valt vast mee. In tegendeel, creativiteit is één van de onderdelen die mensen van elkaar onderscheidt op de arbeidsmarkt; die zelfs hele bedrijven onderscheidt. Een creatieve accountant kan met de huidige razendsnel veranderende technologie op termijn het verschil maken tussen een accountantskantoor dat achterloopt of juist vooroploopt.  Of überhaupt het verschil maken met grijze muizen als meneer Haalstra (2016) die op de accountant.nl zegt dat innovatie en accountancy niet samen gaan. Maar dat is toch juist wat er van een toekomstig accountant mag worden verwacht? Dat wij het verschil gaan maken?

Continue stress

Tot slot de laatste bijwerking van het online switchen die door Compernolle wordt genoemd: de continue stress. Continue stress wordt veroorzaakt doordat de accountancystudent meer zaken tegelijk wil doen, waardoor het gevoel ontstaat dat er voortdurend iets wordt gemist. Kijkend naar de beroepspraktijk kan deze continue stress gevoel op termijn zelfs gevaarlijk worden voor de gezondheid. 

Diverse onderzoeken over stress op het werk hebben aangetoond dat stress hoofdpijn, maagproblemen en slaapproblemen kan veroorzaken. Terwijl het toch juist de bedoeling is dat de accountant zijn hoofd koel houdt en zijn rug recht. Gevolg is dat de AFM al staat te popelen om weer een onderzoek in te lassen naar de kwaliteit van accountantsverklaringen.

Voor een accountancystudent valt dit stressgevoel te vergelijken met een telefoon die, als er een bericht wordt ontvangen, begint te 'branden' in de broekzak. Met als gevolg dat de aandacht naar de telefoon, gaat in plaats van naar het college.

Dit stressgevoel wordt erger naarmate opdrachten belangrijker worden. Vermindering van stress, meer tijd over voor andere zaken en creatief denken op de accountancywerkvloer zijn wat mij betreft dus meer dan welkom.

Maarten Visser is derdejaars student accountancy aan de Economische faculteit van de Hogeschool van Utrecht.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.