Opinie

Financiering NBA - een (aan)brandende kwestie

Zoals een kaars niet kan branden zonder zuurstof, zo kan een discussie over de toekomst van het accountantsberoep natuurlijk niet worden gevoerd zonder daarbij ook te kijken naar de rol en taken van de NBA.

Het lontje voor die aangewakkerde discussie is aangestoken door het maatschappelijk verkeer, dat meer verwacht van accountants dan voorheen; een andere attitude, een bredere blik, beter ontwikkelde adviesvaardigheden, meer kennis van IT. Maar het is niet alleen het maatschappelijk verkeer dat de NBA enig vuur aan de schenen legt; ook intern woeden er wat 'prullenbakbrandjes'. Leden uiten hun ontevredenheid over het functioneren van de beroepsorganisatie. Onevenwichtige belangenbehartiging, een partij als Novak die uit de NBA wil stappen.

De NBA is dan ook met haar leden in gesprek. Over de toekomst van ons mooie beroep en over haar eigen toekomst. Diverse partijen ventileren hun visie op de toekomst van het beroep, zoals de NBA Young Profs, de Commissie MKB en de Arenagroep. Maar er wordt ook input gevraagd aan individuele leden. Hiervoor zet de NBA visiebijeenkomsten in en wordt gebruik gemaakt van opinies. Aan deze discussie, waarin heel veel punten worden geraakt, mag nog een element worden toegevoegd: de financiering van onze NBA.

De NBA is een publieke organisatie. Hierover is op nba.nl te lezen: "De Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants is een bij wet ingestelde publieke organisatie die onder andere belast is met het bevorderen van de goede beroepsuitoefening van haar leden. De NBA helpt accountants hun cruciale rol in de maatschappij te vervullen, nu en in de toekomst."

Kortom, onze beroepsorganisatie is een publiekrechtelijke organisatie met een verplicht lidmaatschap voor alle ingeschreven accountants. Deze tot nu toe trouwe leden zorgen welgeteld ook voor de financiering van de NBA, ter grootte van bijna zeventien miljoen euro aan contributies per jaar. Geen kinderachtig bedrag.

Bij mijn organisatie werken vier openbaar accountants. Zij betalen ieder € 1.290 aan jaarlijkse contributie. Cumulatief dus ruim vijfduizend keiharde euro's per jaar. Wanneer ik als ondernemer zo'n bedrag zou moeten betalen, zou ik daarvoor graag een meetbare tegenprestatie zien - of eisen. Maar die is er natuurlijk niet, behalve ons onvolprezen magazine 'Accountant'.

Wortelt daar niet een heel groot deel van de onvrede van de NBA-leden? Wel betalen, maar niet gelijk oversteken? Daarmee verwordt het tot de principiële kwestie 'voor wat hoort wat'. Je kunt natuurlijk op dit niveau in dit saillante steekspel blijven hangen, maar dat gaat niet resulteren in een bevredigende oplossing. De oplossing zou hier prima op een ander bordje kunnen liggen. En dan wel op een stukje Wedgwood van het ministerie van Financiën. Dat ministerie heeft immers een groot belang bij een robuust functionerend systeem van toezicht door accountants.

Kortom, waarom financiert het ministerie van Financiën de taken van de NBA niet? Wie durft dit serieuze rooksignaal af te leveren bij het ministerie? Ik heb daar wel wat voor over.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

John Weerdenburg AA is mede-oprichter van adviesorganisatie Auxilium Adviesgroep BV te Leusden.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.