Opinie

De ijsboer in de zomer

Hoeveel je werkt maakt eigenlijk niet uit, zolang deze hoeveelheid jou bevalt. Mocht er een verkeerde balans ontstaan, of voel je je verplicht om over te werken, dan wordt het een ander verhaal.

Op het eerste gezicht lijkt een cursusje assertiviteit op zijn plaats. Als deze geluiden echter vanuit de gehele beroepsgroep komen, dan vraagt dit om diepgaandere maatregelen. Uit het recent gepubliceerde onderzoek van Marlies de Vries en Bas Herrijgers blijkt dat de young professionals de werkdruk te hoog vinden. De hoge werkdruk heeft een negatief effect op zowel het werkplezier als de kwaliteit van het werk. De MCA vraagt in haar rapport ook aandacht voor werkdruk en noemt het één van de fundamentele vraagstukken. Uit de reacties op onder andere deze site wordt duidelijk dat de resultaten uit het onderzoek herkend worden (kijk eens naar de duimen omhoog bij de artikelen over de prestatie- en werkdruk). Het onderwerp leeft! 

Tegelijkertijd zal iedereen die werkzaam is binnen de accountancy kunnen beamen dat de hoge werkdruk geen nieuw signaal is. Het is opmerkelijk dat die hoge werkdruk sinds jaar en dag bekend is, want waarom is er nog geen structurele oplossing voor gevonden?

Probleem?

Een reden dat er geen oplossing is gevonden voor de werkdruk kan zijn dat het niet als probleem werd gezien. Misschien weten wij, 'de nieuwe generatie', gewoon niet wat hard werken is. Klaagt de ijsboer in de zomer? Wat verwend, niet? Hoe het ook zij, het lijkt er in ieder geval op dat de nieuwe generatie andere prioriteiten heeft.

Maar laat deze discussie ons niet afleiden van de belangrijkste bevinding: de hoge werkdruk belemmert de professionele ontwikkeling. De professioneel kritische instelling en de kwaliteit van ons werk staan hierdoor onder druk. Hier raken we toch wel de kern van ons bestaansrecht, onze maatschappelijke relevantie. Haal jij met een gerust hart een ijsje bij de ijsboer, als die door drukte niet meer toe is gekomen aan het schoonhouden van zijn zaak? 

De invloed van de werkdruk op de kwaliteit kan ons echter eigenlijk niet verbazen. Te veel overwerken is slecht voor de mentale en lichamelijke gezondheid en gaat al helemaal niet goed samen met productiviteit. Zo zou zes uur per dag leiden tot de efficiëntste werkdag, minder stress en fouten. Interessant. Ik hoef niet te vragen of de accountant die dagelijks gemiddeld zes uur werkt zijn of haar hand wil opsteken. 

Oproep

Ik stel voor om nog even niet over te gaan tot de orde van de dag. Laten wij dit signaal serieus nemen. Ons beroep valt en staat met de kwaliteit van ons werk. Onze professionele ontwikkeling is daarvoor cruciaal.

Toegift: De Vries en Herrijgers organiseren op 21 juni 2018 een congres voor young profs om hun onderzoek nader te bespreken. Voel je vrij om je aan te melden.

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties 138 5 Spelregels debat

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.