Tuchtrecht

Herintreder nu onvrijwillig doorgehaald

Na zijn herinschrijving wordt een accountant-administratieconsulent gehertoetst. Hij heeft de boel nog steeds niet op orde.

Accountantskamer

Zaaknummers:
15/2590 Wtra AK
Datum uitspraak:
04 april 2016
Oordeel:
gegrond
Maatregel:
doorhaling met niet-herinschrijvingstermijn van 12 maanden
Status:
bevestigd, CBb 25 april 2017, AWB 16/374
Vindplaats:
ECLI:NL:TACAKN:2016:27, Samenvatting CBb-uitspraak

Lex van Almelo

Belangrijkste feiten

De praktijk van een accountant-administratieconsulent wordt in november 2010 getoetst. Het kwaliteitsstelsel blijkt onvoldoende. De accountant laat zich uitschrijven en schrijft zich na verloop van tijd weer in. In november 2014 wordt zijn praktijk gehertoetst: het kwaliteitsstelsel is nog steeds niet op orde.

De NBA dient een klacht in.

Klacht

De accountant:

  • heeft pas een opdrachtaanvaarding ondertekend nadat hij de samenstellingsverklaring had uitgebracht, terwijl in het dossier een beoordeling ontbreekt of de opdracht kon worden gecontinueerd;
  • had onvoldoende beeld van de bedrijfsactiviteiten van de opdrachtgevers en heeft onvoldoende navraag gedaan naar onregelmatigheden in de financiële gegevens die zij aanleverden.

Oordeel

De klacht is gegrond.

Opdrachtbevestiging

Uit de schriftelijke opdrachtbevestiging in één dossier blijkt dat de opdracht pas op 11 september 2014 is aanvaard, terwijl het accountantsrapport van 29 april 2014 dateert. In twee andere dossiers is de opdrachtbevestiging niet ondertekend. Dat druist in tegen paragraaf 7 van de NVCOS 4410, waarin staat dat een accountant zeker moet weten dat hij het met de opdrachtgever eens is over de voorwaarden van de opdracht. Dat sprake is van een jarenlange cliëntrelatie doet aan deze verplichting niet af.

Checklist

In een ander dossier heeft de accountant de checklist, die volgens het werkprogramma had moeten worden ingevuld, niet gebruikt. De accountant constateert alleen dat de opdracht is gecontinueerd en dat er geen wijzigingen zijn. Daaruit kun je echter niet afleiden welke informatie hij heeft gebruikt bij zijn beoordeling (vergelijk 13/2220 Wtra AK).

Beschrijving bedrijfsactiviteiten

Een dossier is van cruciaal belang om inzichtelijk te maken wat de accountant heeft gedaan en of dat in overeenstemming is met de geldende eisen. Dossiers moeten zo zijn ingericht, dat een opvolgend accountant er in ieder geval wijs uit kan worden. Dat geldt ook als de accountant de administratie zelf verwerkt. Het dossier moet daarom een globale beschrijving van de bedrijfsactiviteiten bevatten. Een deel van de herinvesteringsreserve is zonder onderliggende documentatie geboekt naar de winst- en verliesrekening (vergelijk 13/2221 Wtra AK).

Voorraadposten

Volgens de accountant hoefde hij niet te twijfelen aan de betrouwbaarheid van de voorraden, omdat uit een cijferbeoordeling en een bevestiging van zijn cliënt blijkt dat die jarenlang hetzelfde zijn geweest. De post deelneming had de accountant niet meegeconsolideerd, omdat die feitelijk een lening aan de inkoopcombinatie was.

Hij had die afwegingen en zijn werkzaamheden niettemin moeten vastleggen in het dossier. Dat de voorraden jarenlang hetzelfde zijn geweest, is geen reden om onvolledige of anderszins onbevredigende informatie ten aanzien van belangrijke posten terzijde te schuiven en geen aanvullende werkzaamheden te verrichten. Als posten niet onderbouwd of onduidelijk zijn, moet een accountant inlichtingen inwinnen bij de cliënt en die informatie verifiëren, zodat hij de betrouwbaarheid van de verstrekte informatie kan vaststellen.

De accountant heeft de betrouwbaarheid van de post voorraad in één van de onderzochte dossiers niet kunnen vaststellen, omdat hij bij zijn cliënt alleen heeft geverifieerd of de waarde van de voorraad was veranderd ten opzichte van voorgaand jaar. Hij had echter moeten nagaan waarom de hoogte van de omzet - 636 duizend euro - in geen verhouding stond tot de waarde van de voorraad: 7800 euro. Uit het dossier blijkt niet dat de accountant een cijferbeoordeling heeft uitgevoerd of een bevestiging van zijn cliënt heeft gevraagd en ontvangen.

Waarderingsgrondslagen

In de waarderingsgrondslagen staat dat gebouwen in vijfentwintig jaar worden afgeschreven, terwijl uit de afschrijvingsstaat blijkt dat het hier gaat om “verbouwingen” die in tien jaar worden afgeschreven. De verschillende termijnen zijn niet toegelicht in het dossier. Dat de goodwill (zonder toelichting) in tien jaar wordt afgeschreven, betekent dat de jaarrekening op fiscale grondslagen is opgemaakt. De accountant had dat moeten vermelden in de waarderingsgrondslagen. Hij heeft de financiële overzichten echter onvoldoende doorgelezen om te kunnen oordelen of deze voldoende waren opgezet en geen materiële afwijkingen vertoonden.

Boekverlies als buitengewone last

Een boekverlies is ten onrechte gepresenteerd als buitengewone last in plaats van als een afschrijving. Volgens de accountant is die post niet materieel ten opzichte van de gerapporteerde winst. Dat neemt niet weg dat het boekverlies op de verkeerde plaats in de jaarrekening is gepresenteerd.

Dossiers meteen afwerken

De accountant heeft erkend dat hij verschillende dossiers pas achteraf heeft afgewerkt. Volgens hem is er geen termijn voor het afronden van samenstellingsdossiers. In NVCOS 4410 staat echter dat een accountant de vereiste werkzaamheden moet uitvoeren voordat hij een samenstellingsverklaring afgeeft, want anders kun je er niet van uitgaan dat de samenstellingsopdracht volgens de eisen en waarborgen is uitgevoerd.

Maatregel

De praktijk van de accountant had geen stelsel van kwaliteitsbeheersing en de klachten zijn alle gegrond. De accountant heeft in strijd gehandeld met NVCOS 4410 en daarmee het vakbekwaamheids- en zorgvuldigheidsbeginsel geschonden.

In al die jaren na de eerste toetsing heeft de accountant kennelijk onvoldoende tijd en aandacht besteed aan de noodzakelijke verbeteringen. De accountant heeft op de zitting bij de Accountantskamer weliswaar laten blijken dat hij het belang van zo’n stelsel inziet en dat hij met een registeraccountant van zijn kantoor de dossiers wil gaan reviewen.

De Accountantskamer wil echter niet dat de inschrijving van de accountant in het register van rechtswege herleeft als de termijn van een tijdelijke doorhaling verstreken is. Daarom legt de kamer een definitieve doorhaling op, waarbij de accountant zich niet binnen twaalf maanden opnieuw mag inschrijven. De NBA kan hem dan desgewenst opnieuw inschrijven als de kwaliteit van het kantoor het vereiste niveau heeft.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.