Van de Helpdesk

Opnemen wettelijke reserve deelneming geen vanzelfsprekendheid

Is het voor het eerst vormen van een wettelijke reserve deelneming een stelselwijziging of niet?

Categorie: externe verslaggeving
Onderwerp: wettelijke reserve deelneming
Regelgeving: RJ 240 / RJk B8 / artikel 2:389-6 BW

Casus 

Als gevolg van de invoering van de 'flex-bv' kan een meerderheidsaandeelhouder een dividenduitkering niet zoals voorheen zonder beperking bewerkstelligen. De bestuurders van de deelneming kunnen op grond van de balans- en/of uitkeringstoets een besluit tot uitkeren van dividend weigeren goed te keuren. De holdingvennootschap zal hiervoor een wettelijke reserve aanhouden.

Vraag

Is het voor het eerst vormen van een wettelijke reserve deelneming, zoals in de casus beschreven, een stelselwijziging of niet?

Antwoord

Allereerst is het goed om te weten dat het opnemen van een wettelijke reserve deelneming ook nu geen vanzelfsprekendheid is. De bestuurder mag immers alleen onder voorwaarden weigeren.  Als de wettelijke reserve moet worden opgenomen is geen sprake van een stelselwijziging. Ook in het tijdperk voor de flex-bv mocht een bestuurder geen medewerking verlenen aan uitkeringen die het voortbestaan van de bv in gevaar brachten en was een wettelijke reserve op zijn plaats. In feite is de nieuwe wetgeving op dit punt niet anders dan een formalisering van bestaande jurisprudentie.

Deze aflevering van 'Van de Helpdesk' is verzorgd door Auxilium.

Van de Helpdesk

Accountant.nl behandelt in de rubriek Van de Helpdesk vaktechnische vragen. Een deel van de vragen kwam binnen bij de digitale helpdesk van de NBA en is beantwoord door de NBA Helpdesk zelf. Andere vragen zijn aangeleverd en beantwoord door Auxilium, in samenspraak met de NBA Helpdesk.

 

Heeft u een vraag op vaktechnisch gebied? Meld deze bij de Helpdesk.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.