Van de Helpdesk

Programma van Eisen PKIoverheid

Wij zijn ons als startende onderneming aan het oriënteren op de aanschaf van certificaten voor het aanleveren van digitale bestanden aan de overheid, waaronder belastingaangiften en jaarrekeningen.

Categorie: ICT
Onderwerp: certificaten
Regelgeving: programma van Eisen PKIoverheid

Vraag

We weten inmiddels dat we een PKIoverheid services server certificaat nodig hebben. Kunnen wij hiermee ook de jaarrekening, inclusief samenstelverklaring, aanleveren? Moeten we bij de aanschaf nog op specifieke zaken letten?   

Antwoord

Nee, dat is niet mogelijk. Naast het PKIoverheid services server certificaat dient u ook te beschikken over een persoonsgebonden beroepscertificaat. Dit gebruikt u voor het ondertekenen van de accountantsverklaring en voor het waarmerken van de jaarrekening, als zijnde het object van onderzoek. Het PKIoverheid services server certificaat gebruikt u uiteindelijk om het gehele pakket, dat bestaat uit jaarrekening, accountantsverklaring en digitale handtekening, te versturen naar Digipoort.

Bij de aanschaf van het persoonsgebonden beroepscertificaat dient u er op te letten dat u het juiste type certificaat aanschaft. De leveranciers van beroepscertificaten bieden 3 typen aan: certificaten voor onweerlegbaarheid, vertrouwelijkheid en identificatie. Voor het digitaal versturen van een jaarrekening met een accountantsverklaring heeft u alleen het onweerlegbaarheidscertificaat nodig. Als u alleen jaarrekeningen zonder een accountantsverklaring naar Digipoort stuurt, heeft u helemaal geen beroepscertificaat nodig.

Op één essentieel onderdeel verschilt de wijze van aanschaf van een PKIoverheid services server certificaat van een persoonsgebonden beroepscertificaat. Bij de eerste bestaat de mogelijkheid om een certificaatbeheerder aan te wijzen. Vaak is dit de systeembeheerder. Deze is dan in staat om zelfstandig certificaten aan te vragen en te installeren. Bij een persoonsgebonden beroepscertificaat is de aanvrager zelf de certificaatbeheerder. De accountant moet dan zelf het technische proces van bestellen en installeren doorlopen. Dit wordt overigens door de leveranciers van beroepscertificaten prima uitgelegd.

Van de Helpdesk

Accountant.nl behandelt in de rubriek Van de Helpdesk vaktechnische vragen. Een deel van de vragen kwam binnen bij de digitale helpdesk van de NBA en is beantwoord door de NBA Helpdesk zelf. Andere vragen zijn aangeleverd en beantwoord door Auxilium, in samenspraak met de NBA Helpdesk.

 

Heeft u een vraag op vaktechnisch gebied? Meld deze bij de Helpdesk.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.